Hatalmas ünnepséget tartottak az Ybl-villában a türk államok

Száz évvel ezelőtt született a független Azerbajdzsán első elnöke, aki új alapokra helyzete Baku szerepét a kőolajtermelésben.

Magyar Nemzet
2023. 05. 09. 16:45
Teqball meccs az Ybl-villában Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A száz évvel ezelőtt született Hejdar Alijevre, a független Azerbajdzsán első elnökére emlékeztek vasárnap az Ybl-villában a budapesti azerbajdzsáni nagykövetség szervezésében – tájékoztatott lapunknak eljuttatott közleményében a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) Magyarországi Képviseleti Irodája. Az eseményen egyúttal sor került az első Türk Teq Kupa (Teqball és Teqvoly) verseny díjkiosztó ünnepségére is. A résztvevők között volt Tahir Taghi-Zadeh, Azerbajdzsán Budapestre akkreditált nagykövete, Iglói-Nagy István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Sportdiplomáciáért felelős szakosztályvezetője, valamint Hóvári János nagykövet, a TÁSZ Magyarországi Képviseleti Irodájának vezetője.

Hóvári János nagykövet, a TÁSZ Magyarországi Képviseleti Irodájának vezetője Fotó: Mirkó István

Köszöntőjében Hóvári János kiemelte, hogy a száz évvel ezelőtt született Heydar Aliyev kiemelkedő történelmi személyisége az Azerbajdzsáni Köztársaságnak.

„Külön megtiszteltetés, hogy a korábbi azerbajdzsáni elnök emlékére Magyarországon tanuló türk diákok számára rendezett sportverseny díjkiosztóját az Ybl-villában tarthatják meg” – fogalmazott a nagykövet. Hozzátette: a türk világ és Magyarország együttműködése szempontjából elengedhetetlen az ifjúság bevonása a sport- és kulturális területen, amelynek egyik motorja lehet a magyar sportinnováció kiváló terméke, a Teqball.

Azerbajdzsán és Magyarország kapcsolatai az elmúlt három évtizedben töretlenül fejlődnek, a két ország stratégiai partnere egymásnak

– hangsúlyozta Budapest és Baku közötti kapcsolatok fontosságát Tahir Taghi-Zadeh, Azerbajdzsán nagykövete.

AZERBAIJAN-ALIYEV REELECTION
Hejdar Alijev, a független Azerbajdzsán első elnöke Fotó: Manoocher Deghati/AFP

A diplomata beszédében emlékeztetett, minden ország rendelkezik nagy történelmi politikus egyéniségekkel. „Azerbajdzsánban Hejdar Alijev érdemel olyan tiszteletet, mint amilyen például Magyarországon Kossuth Lajos, Nagy-Britanniában Winston Churchill, Franciaországban pedig Charles de Gaulle” – sorolta. A nagykövet Hejdar Alijevről elmondta, tízéves elnöki időszaka alatt stabilizálta országát, gazdasági fellendülést indított be, megalapozta a modern azerbajdzsáni állam kiépülését. Tahir Taghi-Zadeh hozzátette: Alijev az azerbajdzsáni sportélet fejlesztése érdekében is sokat tett, és örömét fejezte ki, hogy a százéves évforduló emlékére egy kiváló és színvonalas sportversenyt rendezhettek.

Hóvári János kiemelte Hejdar Alijev politikában elért eredményeit is: elnöksége alatt békés megoldást keresett a karabahi válságra, számos közvetítő tárgyaláson konstruktív szerepet töltött be, emellett hivatali idejének első napjától kezdve arra törekedett, hogy Baku történelmi szerepét a nemzetközi kőolajtermelésben és -kivitelben új alapokra helyezze.

„Ehhez kedvező feltételekkel külföldi befektetőket hívott az országba azt követően, hogy 1994. szeptember 20-án Bakuban hat ország 11 olajtársaságával megállapodást kötött, az évszázad szerződését” – tette hozzá.

Borítókép: Teqballmeccs Hejdar Alijev, a független Azerbajdzsán első elnöke születésének százéves évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségen, az Ybl-villában (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.