Joe Biden azt sem tudja, ki lesz az ellenfele 2024-ben + videó

Joe Biden amerikai elnök büszke a fiára, és szerinte semmi rosszat sem tett, annak ellenére, hogy az igazságügyi minisztérium vádat emelhet ellene üzleti ügyei, tiltott lobbitevékenysége és drogproblémái miatt is. A demokrata politikus az MSNBC-nek adott interjújában egy pillanatra összekeverte Barack Obamát Donald Trumppal is.

Magyar Nemzet
Forrás: MSNBC2023. 05. 06. 13:05
BIDEN, Joe
Washington, 2023. március 13. Joe Biden amerikai elnök az Egyesült Államok bankrendszerérõl beszél a washingtoni Fehér Házban 2023. március 13-án, miután néhány nappal korábban csõdbe ment a Silicon Valley Bank (SVB). MTI/EPA/CNP pool/Chris Kleponis Fotó: Chris Kleponis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem engedhetjük, hogy Oba..., nem engedhetjük, hogy az legyen újra az elnök, aki négy éve volt

– fogalmazott zavarodottan Joe Biden az MSNBC amerikai televíziójának adott interjújában. Az amerikai elnök legújabb bakijában összekeverte Barack Obama korábbi demokrata elnököt Donald Trump volt republikánus elnökkel, Biden jelenlegi legnagyobb riválisával. A riporter kérdésére válaszolva leszögezte, szerinte semmiben sem hasonlítanak Trumppal. 

Az interjúban Bident a fiát, Hunter Bident övező botrányokról is kérdezték. – A fiam semmi rosszat sem tett. Bízom és hiszek benne, és az ügyének a hatása az elnökségemre csupán annyi, hogy büszke vagyok rá – húzta alá.

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, az amerikai szövetségi nyomozó iroda (FBI), az igazságügyi minisztérium (DOJ) és most már a képviselőház felügyeleti és elszámoltathatósági bizottsága (Oversight Committe) is vizsgálódik Hunter Biden és a Biden család üzleti ügyei miatt. 

Amíg Hunter Biden esetében 2018-ban indult nyomozás a tengerentúli üzleti kapcsolataival, pénzügyeivel és tanácsadói munkájával kapcsolatban, ez később fegyvervásárlási ügyeire és drogproblémáira is kitért.

A képviselőházi bizottság pedig azt is vizsgálja, hogy a jelenlegi elnök (akkori alelnök) fia az ukrán földgázipari vállalat, a Burisma igazgatótanácsában milyen szerepet töltött be és mindannak volt-e köze édesapja politikai befolyásához. Míg a Biden család üzleti ügyeit érintő átfogó vizsgálatok annak járnak utána, hogy pénzügyi nyilvántartási adatok szerint 2015 és 2017 között üzlettársakon keresztül mintegy négymillió dollár „vándorolt” a Biden családhoz egy azóta megszűnt kínai energetikai vállalattól. Joe Biden tagadta, hogy tudott volna a családja üzleti ügyeiről vagy részt vett volna azokban. A New York Post amerikai napilap szerint már Ukrajnán és Kínán kívül Romániába, Mexikóba, Kazahsztánba és Oroszországba is elérnek a Biden család üzleti ügyei.

Arra a kérdésére, hogy szerinte miért a 2024-ben 82 éves elnökre kellene szavazniuk az amerikaiaknak úgy felelt: 

Mert én vagyok a legtapasztaltabb, legtisztességesebb és leghatékonyabb.

Az exklúzív interjúban az MSNBC az elnököt az infrastrúktúra fejlesztéséről is kérdezte, amelyhez – nagyon megértően – hozzátették, hogy csak néhány év múlva lesz kézzelfogható eredménye.

Biden a Build Back Better (Építsük vissza, de jobban) programot egy modern New Dealnek szánta, amely a harmincas években Franklin D. Roosevelt korábbi elnök sikerén alapszik. Az elképzelések szerint az úthálózat és épület felújítási és építési program mellett nagy hangsúlyt helyeznének majd a karbonkibocsátás csökkentésére és a zöldenergia-fejlesztésre is. – Az emberek néhány év múlva már láthatják a fejlődést, hiszen hogyan lehetnénk egy sikeres és vezető erővel bíró ország egy modern infrastruktúra nélkül – fogalmazott az elnök utalva arra, hogy a huszadik században épített hálózat mára már több helyen elavult.

Az MSNBC kitért arra is, hogy néhány héten belül leállhat és recesszióba fordulhat az amerikai gazdaság az adósságplafon-limitje miatt, amely enyhítésén jelenleg is dolgozik a kongresszus, noha a republikánusok nagyobb költségvetési fegyelmet szeretnének. Joe Biden ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az adósság nem az ő idejében, hanem az elmúlt kétszáz évben keletkezett és szerinte azt minél gyorsabban csökkenteni kellene.

A Reuters hírügynökség elemzőkre hivatkozva azt írta, több mint hétmillióan veszíthetik el a munkahelyüket, ha a kormány eléri az adósságlimitet.

 Az amerikai kormányzat egy hónapban 525 milliárd dollárt költ el, amelynek mintegy 15 százaléka az adósság kifizetésére megy el.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök az Egyesült Államok bankrendszeréről beszél a washingtoni Fehér Házban 2023. március 13-án, miután néhány nappal korábban csődbe ment a Silicon Valley Bank (SVB) (Fotó: MTI/EPA/CNP pool/Chris Kleponis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.