Kína megcélozta a Holdat

Kína 2030-ig űrhajóst tervez eljuttatni a Holdra – közölte hétfőn a kínai űrhivatal (CMSA).

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 29. 18:52
null
Tokió, 2023. április 25. Az ispace japán ûrkutatási magánvállalat Hakuto-R holdszondájának és a holdjármûnek a makettje a tudományos újdonságokat bemutató tokiói Miraikan múzeumban, ahol a cég Hakuto-R holdraszálló ûrszondájának landolási manõverét közvetítik 2023. április 26-ra virradóra. A Hakuto-R egy hónapja kering a Hold körül, és mintegy 100 kilométeres magasságból kezdi meg a leszállást április 26-án. Az ûrszonda neve a japán mitológia szerint a Holdon élõ fehér nyúlra utal. MTI/EPA/Franck Robichon Fotó: Franck Robichon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lin Hszi-csiang, a CMSA igazgatóhelyettese bejelentette, hogy Kína nemrég megindította űrhajós legénységgel végrehajtani tervezett Hold-kutató programjának holdra szállást előkészítő fázisát. Mint mondta, a

 fő célkitűzés az, hogy Kína 2030-ig megvalósítsa tajkonautái holdra szállását, valamint az ezzel kapcsolatos tudományos és műszaki kutatásokat.

Lin Hszi-csiang szerint a célkitűzések között szerepel az is, hogy tökéletesítsék egyebek között az olyan kulcsfontosságú képességeket, mint a legénységgel végrehajtott Föld–Hold űrutazásokat, a rövid ideig tartó holdra szállást, a robot segítségével végrehajtott kutatást, illetve mintavételt.

Borítókép: Hold-szonda (Franck Robichon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.