Kína részvételének fontosságát hangsúlyozta a békeerőfeszítésekben az ukrán külügyminiszter

Kétnapos látogatást tett Ukrajnában Li Huj, a kínai kormány eurázsiai különmegbízottja, akivel Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter tárgyalt szerdán Kijevben, kiemelve Kína részvételének fontosságát az Oroszország indította háború lezárását célzó békeerőfeszítésekben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 18. 7:53
Kyiv,,Ukraine,-,Mar.,29,,2022:,War,In,Ukraine.,Shopping.
2140774273 Fotó: Drop of Light Forrás: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán külügyminisztérium közleménye szerint a megbeszélésen megvitatták az Ukrajna és Kína közötti együttműködés aktuális kérdéseit kétoldalú és nemzetközi szinten egyaránt, valamint a háború megállításának lehetőségeit. Kuleba kiemelte, hogy 

Ukrajna nem fogad el olyan javaslatokat, amelyek területeinek elvesztését vagy a konfliktus befagyasztását eredményeznék.

Külön hangsúlyozta Kína részvételének fontosságát az ukrán elnök békeképletének és a fekete-tengeri gabonamegállapodásnak a végrehajtásában, valamint a nukleáris biztonság szavatolásában.

Nincs egyszerű megoldás az ukrajnai válságra, jelentette ki Li Huj, és egyúttal sürgette a feleket, hogy teremtsenek kölcsönös bizalmat és alakítsanak ki olyan feltételeket, amelyek elősegítik a béketárgyalásokat.

Kína különmegbízottja egyúttal pontosította országa álláspontját az ukrán válság politikai rendezésével kapcsolatban, kifejezve, hogy Kína kész segíteni a nemzetközi közösséget a válság rendezését célzó „legnagyobb közös nevező” kialakításában. Li Huj egyben hangsúlyozta országa elkötelezettségét a katonai akciók leállítása és a béke helyreállításának felgyorsítása mellett.

A különmegbízott május 15-én kezdődött körútja során Ukrajnába, Lengyelországba, Franciaországba, Németországba és Oroszországba látogat el, hogy elősegítse az ukrajnai helyzet politikai rendezéséről szóló megbeszéléseket.

Április elején Hszi Csin-ping kínai elnök részletes telefonbeszélgetést folytatott Volodimir Zelenszkijjel, amelyet követően bejelentették, hogy Kína az eurázsiai ügyekért felelős különleges megbízottat küld Ukrajnába és más országokba, hogy átfogó megbeszéléseket folytasson az ukrán válság rendezéséről. A kínai hatóságok februárban egy 12 pontos béketervet javasoltak, amely a tűzszünetet, az összes nemzet biztonsági érdekeinek tiszteletben tartását és az ukrajnai humanitárius válság kezelését hangsúlyozta. Vlagyimir Putyin orosz elnök megjegyezte, hogy a kínai béketerv számos eleme a rendezés alapját képezheti, ha a Nyugat és Kijev kész azt megfontolni.

A harctéri fejleményeket illetően szerda este Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy három helyi lakos – köztük egy ötéves kisgyermek – meghalt, ketten pedig megsebesültek a régióban lévő Zelenyivka faluban egy orosz támadásban.

Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán haderő szóvivője egy tévéműsorban arról számolt be, hogy a Donyeck megyei Bahmut térségében az ukrán erők az elmúlt napban mintegy ötszáz métert nyomultak előre. „Az ellenség 456-szor lőtt állásainkra különböző kaliberű és típusú tüzérségi fegyverekkel és rakéta-sorozatvetőkkel, ezzel is megerősítve, hogy szó sincs lőszerhiányról, sajnos. Huszonöt összecsapás zajlott le a térségben és 12 légitámadás” − fejtette ki a szóvivő, hozzátéve, hogy adatai szerint 107 orosz katona halt meg a Bahmutért vívott ütközetekben és 153 sebesült meg.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.