Kiürítette a tárat egy rendőr az iskolabuszra

Sorozatlövést adott le egy rendőr egy iskolabuszra Pakisztánban, megölve egy nyolcéves kislányt és megsebesítve hét másik embert, köztük tanárokat és diákokat – közölte kedden a Dawn című helyi, angol nyelvű lap.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 16. 21:27
null
Smederevo, 2023. május 14. A szerb elnökség felvétele a fegyveramnesztia keretében leadott arzenálról Smederevo közelében 2023. május 14-én. A szerb kormány annak hatására hirdette meg a május 8-tól egy hónapon át tartó fegyverbegyûjtést, hogy az elmúlt héten két lõfegyveres ámokfutás is történt Szerbiában. Az iskolai, valamint utcai merényleteknek 17 halálos áldozata és 21 sebesültje volt. Az akció keretében eddig mintegy 13,5 ezer fegyvert adtak át, egyebek mellett pisztolyokat, automata fegyvereket, kézigránátokat és több százezer lõszert. MTI/EPA/Szerb elnökség/Dimitrije Goll Fotó: Dimitrije Goll
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az északnyugati Szvat-völgyben történt incidens hátteréről egyelőre nincsenek információk.

Naszír Szatti rendőrségi vezető közölte, hogy az elkövetőt, Alam Hánt őrizetbe vették, és szerinte nem iszlamista támadás történt. Az ügyben vizsgálat indult.

A Geo News hírportál a hatóságokra hivatkozva közölte, hogy 

az elkövető elvileg a lányiskola védelmére volt kirendelve, és egyelőre nem lehet tudni, hogy vannak-e pszichológiai problémái.

Az egyik megsebesült diáklány a lapnak elmondta, hogy a rendőr vaktában adott le lövéseket a buszra, amikor az kihajtott az iskola kapuján. 

A gyerekek megrémültek és sikoltozni kezdtek

– mesélte.

A Haibár-Paktunkva tartományban található Szvat-völgy a pakisztáni Tehrík-i-Talibán Pakisztán (TTP) nevű szélsőséges iszlamista szervezet egyik fellegvára volt, amíg a biztonsági erők ki nem szorították onnan 2019-ben.

A gyerekek elleni fegyveres erőszakcselekmények ritkák Pakisztánban. Mindazonáltal a TTP szélsőségesei 

2014-ben csaknem 150 embert, többségükben diákokat gyilkoltak meg Haibár-Paktunkva fővárosának, Pesavárnak az egyik iskolájában. 

A történteket követően a hatóságok országszerte rendőröket rendeltek az iskolák védelmére, különösen a veszélyes északnyugati területeken, ahol az iszlamisták az utóbbi hónapokban fokozták támadásaikat.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Dimitrije Goll)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.