Komoly figyelmeztetés Moszkva részéről

„Moszkva akkor fog válaszolni a Kreml elleni támadásra, amikor szükségesnek tartja” – közölte az amerikai orosz nagykövet.

Magyar Nemzet
2023. 05. 04. 10:21
Russia says Ukraine attacked Kremlin with drones
Russia says Ukraine attacked Kremlin with drones Fotó: ALI CURA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az amerikai kormányzat tisztviselőinek a Kreml elleni dróntámadással kapcsolatos nyilatkozatai feltűnően cinikusak és abszurdak – mondta Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete. 

Antonov arra reagált, hogy egy nappal korábban a Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre a támadást kommentálva azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem bátorítja Ukrajna ilyen akcióit. 

Arra nem gondoltak, hogy elismerjék a nyilvánvalót: a Zelenszkij-rezsim által tervezett terrorista akciót és az Orosz Föderáció elnöke elleni merényletet − mondta az orosz diplomata. Megjegyezte, hogy az orosz fél remélte, hogy „az amerikai kormányzatnak lesz elég ereje és méltósága elítélni a támadást, de ma Washington a bűnözőket védi”, írja a RIA Novoszty orosz hírügynökség.  

A nagykövet „a kettős mérce példájának, és Volodimir Zelenszkij rezsimjét Oroszország megtámadására bátorító politikának” nevezte a magas rangú amerikai tisztviselők szavait, miszerint Kijev megválaszthatja, hogyan védekezik. A bürokraták szavai arról, hogy nem bátorítják Kijevet arra, hogy határain kívüli célpontokat támadjon, „hamis bohózat” − hangsúlyozta a nagykövet. Kiemelte: 

Moszkva akkor fog válaszolni a támadásra, amikor azt szükségesnek ítéli „Kijev Oroszország vezetésére jelentett fenyegetésének kiértékelése szerint”. 

Antonov hozzátette, hogy nem véletlenül időzítették a támadást a május 9-i, Győzelem napi ünnepségek elé, amelyen külföldi vendégek is részt vesznek majd. Ezzel kapcsolatban orosz tisztviselők azt közölték, hogy a felvonulás a tervek szerint zajlik majd. 

Szadir Zsaparov kirgiz elnök sajtószolgálata szintén arról számolt be, hogy a támadás ellenére Zsaparov részt vesz a május 9-i ünnepségen, és nem mondja le moszkvai útját. 

Amint arról a Magyar Nemzet beszámolt, szerdán az orosz elnöki adminisztráció azt közölte, hogy a hatóságok meghiúsítottak egy Vlagyimir Putyin orosz elnök rezidenciája elleni dróntámadást. A Kreml terrorcselekményként értékelte a támadást, az orosz elnök elleni merényletnek nevezve azt.  

Hangsúlyozták, hogy Moszkva fenntartja magának a jogot, hogy megtorolja, ahol és amikor jónak látja. 

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint azonban Kijevnek semmi köze a csapáshoz, és egy ilyen lépés nem lenne előnyös Ukrajnának a harctéren. Szerinte egy ilyen támadás ukrán részről csak Oroszország további provokálására szolgálna. 

 

Borítókép: Moszkva szerint Ukrajna dróntámadást hajtott végre a Kreml ellen (Forrás: Ali Cura)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.