Hárommillió dollár kenőpénz elfogadásával gyanúsítják az ukrán legfelsőbb bíróság elnökét

Az ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal és a Korrupcióellenes Különleges Ügyészi Hivatal hétfőn bejelentette, hogy korrupciós ügyet tártak fel az ország legfelsőbb bíróságán. Helyi sajtóinformációk szerint a testület vezetőjét letartóztatták.

Magyar Nemzet
2023. 05. 16. 15:12
Kijev madártávlatból (Fotó: Wikimedia Commons /Arne Müseler)
Kijev madártávlatból (Fotó: Wikimedia Commons /Arne Müseler)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korrupció gyanújával őrizetbe vették kedden Vszevolod Knyazjevet, az ukrán legfelsőbb bíróság elnökét – közölték kijevi sajtótájékoztatójukon az ukrán korrupcióellenes hivatal (NABU) és a korrupcióellenes különleges ügyészség (SzAP) vezetői.

 

Az Ukrajinszka Pravda hírportál azt írta, hogy a bírót csaknem hárommillió dollár kenőpénz elfogadásával gyanúsítják.

 

Nem sokkal később a legfelsőbb bíróság tagjai bizalmatlansági indítvánnyal menesztették Knyazjevet posztjáról, aki 2021 óta állt a testület élén. Az előterjesztést a 142 tagú testület 140 bírája szavazta meg. Az Ukrajinszka Pravda azt írta, hogy amíg nem választják meg a legfelsőbb bíróság új vezetőjét, addig feladatait a leghosszabb tapasztalattal rendelkező bíró, Dmitro Luszpencsik látja el – közölte az MTI. A nap folyamán több főbírónál is házkutatást tartottak, a történtekre reagálva az ukrán legfelsőbb bíróság keddre rendkívüli plenáris ülést hívott össze, értesült a német Deutsche Welle.

Miközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök folyamatosan sürgeti az Európai Uniót Ukrajna csatlakozásának felgyorsítására, ígéreteinek, amelyek szerint felszámolja a korrupciót az országban, eddig kevés lényegi eredménye van.

Borítókép: Kijev madártávlatból (Fotó: Wikimedia Commons/Arne Müseler)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.