Ma már mit sem érnek Zelenszkij ígéretei

Zelenszkij színészként eltöltött évei nemcsak szónoki és tárgyalókészségét fejlesztették, hanem rányomták a bélyegüket elnökválasztási kampányának két, talán legfontosabb ígéretére: a nepotizmus és a korrupció leépítésére.

2023. 05. 09. 5:40
null
Davos, 2023. január 18. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videokonferencia keretében vesz részt a Világgazdasági Fórum 53. találkozóján Davosban 2023. január 18-án. MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller Fotó: Gian Ehrenzeller
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tapasztalt szerző és író, aki tudja, hogy mi az, ami működik, ha ő mondja el – nyilatkozta Zelenszkijről az amerikai közrádiónak Bob Falls Tony-díjas színházi rendező. – Tehetséges abban, hogy egyszerre sugározza a dühöt és a sebezhetőséget. Ez valószínűleg elpróbált (mint minden színdarab), mégis teljesen spontánnak és élőnek tűnik az adott pillanatban. A New York Times amerikai napilap egyenesen odáig ment, hogy a Zelenszkijről szóló portrécikkben leírják, Ukrajna elnökeként élete szerepét játssza. Az általa A nép szolgája című televíziós sorozatban alakított Vaszilij Petrovics Goloborodkóhoz hasonlóan ő is egy hétköznapi ember, aki váratlanul hatalomra került.

Az ukrán elnök színészként nagyon is tisztában van azzal, hogyan lehet meggyőzni az embereket. A kampányát is hangzatos ígéretekkel kövezte ki, némelyik azonban mára feledésbe merült.

Mindig kell egy barát

Zelenszkij ígérete, miszerint nem nevez ki barátokat és az adott szakterületen kívül eső embereket a legmagasabb kormányzati posztokra, már a kezdetektől fogva kudarcot vallott. Mindössze két nappal a beiktatása után gyerekkori barátját, Ivan Bakanovot nevezte ki az ukrán SBU biztonsági szolgálat első helyettes vezetőjévé. Bakanovot azóta leváltották árulás előkészítésének vádjával.

Bakanov a kezdetekkor egyike lett annak a harminc, az elnökhöz közel álló személynek, akik Zelenszkij hivatalba lépése után kormányzati állásokat kaptak. Emellett az Ukrajnai Választók Bizottsága nevű civil szerint csaknem húsz olyan személy kapott valamilyen központi hivatalban kinevezést, aki személyesen ismerte Zelenszkijt. Emblematikus, és a sajtó által előszeretettel tárgyalt ügy lett Alexander Rodnyánszkij ügye is, akit az elnök gazdasági főtanácsadóvá nevezett ki megválasztása után. Rodnyánszkij annak a filmproducernek a fia, aki annak idején országosan ismertté tette Zelenszkijt mint színészt.

A Kvartal 95 nevű ukrán produkciós csapat egyik előadásának jelenete. Középen Volodimir Zelenszkij későbbi ukrán elnök. (Fotó: Wikimedia Comons / Vadim Csuprina)
A Kvartal 95 nevű ukrán produkciós csapat egyik előadásának jelenete 2018-ból. Középen Volodimir Zelenszkij későbbi ukrán elnök (Fotó: Wikimedia Comons/Vadim Csuprina)

Korrupció – az örök probléma

Zelenszkij kinevezési gyakorlata a korrupció tekintetében is rossz fényt vetett a szárnyait bontogató elnökre. Zelenszkij előzőleg azzal vádolta elődjét, Petro Porosenkót, hogy megfeledkezett arról a törvényről, amely megtiltja, hogy olyan személyek kapjanak kormányzati kinevezést, akik a hazaárulással elítélt Viktor Janukovics elnöksége alatt is vezető tisztségeket töltöttek be. Zelenszkij egy nappal a beiktatása után megszegte ezt az ígéretet, amikor Andrij Bohdant nevezte ki kabinetfőnökévé. Bohdan Janukovics alatt dolgozott a kormányban, a kormány korrupcióellenes megbízottjaként, és a törvény értelmében 10 évre el kellett volna tiltani a kormányzati szolgálattól.

Mindezek alapján nem meglepő, hogy Zelenszkij népszerűsége megválasztását követően csökkenni kezdett, és a Statista közvélemény-kutatási adatbázis szerint 2021 márciusában az akkor megkérdezettek mindössze 38 százaléka válaszolt úgy, hogy Zelenszkij elnökként megvalósított tetteivel legalább „többnyire” egyetért. A teljes mértékben az elnököt támogatók aránya ekkor mindössze 12 százalék volt.

ZELENSZKIJ, Volodimir; PUTYIN, Vlagyimir
Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott és a Facebook közösségi oldalon megjelentetett képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél Kijevben 2022. március 18-án
(Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal)

A háború kitörését követően Zelenszkij színészi szónoklatainak köszönhetően az ukrán ellenállóképesség szobrává vált. Nagy kérdés azonban, hogy a mögöttes jelenségek, például a kapcsolatokat romboló kisebbségi szabályozás, a nyomasztó médiaszabályozás, valamint a korrupciós botrányok mellett mikor inog meg a széke.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókonferencián vesz részt a Világgazdasági Fórum 53. találkozóján Davosban 2023. január 18-án (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.