Az uniós tagság felé tett lépéseket méri fel Kijevben Von der Leyen

A látogatás célja, hogy az unió megerősítse megingathatatlan támogatását Ukrajna felé.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 08. 16:36
VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir; MICHEL, Charles
Brüsszel, 2023. február 9. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b-j) kezet fog, miután sajtótájékoztatót tartottak az Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásának elsõ napi ülésén 2023. február 9-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán fővárosba, Kijevbe látogat május 9-én, az Európa-napon Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy megbeszélést folytasson Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel – közölte hétfőn Eric Mamer, a brüsszeli testület szóvivője. 

 

A szóvivő elmondta, hogy a látogatás az Ukrajnával fenntartott kapcsolatok összes területére összpontosít, és célja, hogy megerősítse az EU megingathatatlan támogatását.

 

Üdvözölte továbbá az ukrán elnök hétfői bejelentését, amelynek értelmében Ukrajnában, a nyugati országokhoz hasonlóan, május 9-én ezentúl az Európa-napot fogják ünnepelni.

Von der Leyen az orosz invázió óta ötödik alkalommal látogat Ukrajnába. Az ukrán kormány tavaly nyújtotta be csatlakozási kérelmét az EU-hoz, amely tagjelölt országgá nyilvánította Ukrajnát. 

Az Európai Bizottság értékelést fog kiadni arról, hogy Kijev végrehajtotta-e a szükséges strukturális reformokat a csatlakozási tárgyalások elkezdéséhez. 

A szóvivő hétfőn azt is megerősítette, hogy a brüsszeli testület pénteken továbbította az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatos új – immáron tizenegyedik – javaslatát a tagállamok kormányainak.

Eric Mamer nem közölt részleteket a csomaggal kapcsolatban, csak arról tájékoztatott, hogy a javasolt intézkedések a korábban életbe léptetett szankciók végrehajtására és hatékonyságára fog összpontosítani, valamint arra, hogyan kerüljék el a tagállamok a büntetőintézkedések kijátszását.

– Az új csomag célja, hogy az Oroszországot érintő exporttilalom hatálya alá eső termékek ne kerülhessenek be az orosz hadigépezetbe – tette hozzá a szóvivő.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kezet fog, miután sajtótájékoztatót tartottak az Európai Tanács kétnapos brüsszeli tanácskozásának első napi ülésén 2023. február 9-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.