időjárás 27°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Leadták szavazatukat az elnökjelöltek a törökországi választáson

Magyar Nemzet
2023.05.28. 13:43 2023.05.28. 14:04
Leadták szavazatukat az elnökjelöltek a törökországi választáson

Recep Tayyip Erdogan regnáló török elnök is leadta szavazatát a törökországi elnökválasztás második fordulójában. 

Erdogan, a kormányoldali pártszövetség, a Nép Szövetségének elnökjelöltje a feleségével, Emine Erdogannal szavazott Isztambulban. 

ERDOGAN, Recep Tayyip
Fotó: Murad Sezer

Kemal Kilicdaroglu, a török ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke, a hatpárti ellenzéki szövetségnek, a Nemzet Szövetségének elnökjelöltje szintén feleségével, Selvi Kilicdarogluval szavazott az elnökválasztáson. Ők Ankarában adták le szavazatukat. 

KILICDAROGLU, Kemal
Fotó: Sedat Suna

Helyi idő szerint délig (közép-európai idő szerint délelőtt 11 óráig) rendben zajlott az elnökválasztás vasárnapi második fordulója Törökországban, rendbontásról nem érkeztek híradások.

A második forduló, amelyben Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő államfő és a fő ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu mérkőzik meg egymással, azért vált szükségessé, mert a május 14-i első fordulóban egyik indulónak sem sikerült abszolút többséget szereznie. 

Most vasárnap már csak a legjobban szereplő két jelölt méretteti meg magát.

A 18. életévüket betöltött állampolgárok helyi idő szerint reggel 8 órától (közép-európai idő szerint 7 órától) délután 17 óráig (közép-európai idő szerint 16 óráig) járulhatnak az urnákhoz.

Az 1961 óta érvényben lévő választási törvény értelmében helyi idő szerint este 18 óráig az összes sajtóorgánumban tilos magára a választásra, valamint annak eredményére vonatkozó mindennemű hír, találgatás és megjegyzés közzététele. Ez vonatkozik a részvételre is.

A török média többnyire olyan információkat közöl, hogy az állampolgárok mit vigyenek magukkal a szavazóhelyiségekbe, valamint milyen egyéb, az alkohol eladására és nyilvános fogyasztására, továbbá fegyverviselésre vonatkozó megszorítások vannak érvényben éjfélig az országban.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök, a kormányoldali pártszövetségnek, a Nép Szövetségének elnökjelöltje szavaz a török elnökválasztás második fordulójában Isztambulban 2023. május 28-án. (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Murad Sezer)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.