Lövöldözés és bombariadók

Egy szikra hiányzik, hogy ismét a rossz irányba forduljon a koszovói helyzet. Erről beszélt a belgrádi kormány Koszovó-ügyi Irodájának vezetője, miután ismeretlenek sorozatlövést adtak le egy iskola udvara irányába egy szerbek lakta településen. Szerbia iskoláiban pedig a múltkori véres ámokfutás után még mindig nincs nyugalom, több mint száz iskolában volt bombariadó.

Magyar Nemzet
2023. 05. 17. 11:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mozgó járműből adtak le sorozatlövést egy iskola udvara irányába Koszovóban. Az eset kedd késő este történt, de ennek ellenére még voltak gyerekek az udvarban. Sérülés ezúttal szerencsére nem történt. Ebben az oktatási intézményben főleg szerbek és romák tanulnak.

A szerb közmédia tudósítása szerint az eddig ismeretlen személyek kedden 22 óra környékén adtak le lövéseket Ugljare falu iskolájánál, Koszovó Polje környékén. 

A helyi oktatási intézmény igazgatója közölte, hogy őt az iskola tanulóinak szüleit értesítették az esetről. Veszna Martinovics kiemelte: 

egy mozgó autóból adtak le lövéseket az udvarban tartózkodó gyerekek irányába.

A koszovói rendőrség a történteket követően elvégezte a helyszínelést. 

Az oktatás a kedd esti eseményeket követően a megszokott rendben folytatódott – tette hozzá az intézmény vezetője. Az igazgató arra szólította fel a Koszovó Polje melletti falu lakosait és a szülőket, valamint a médiát, hogy maradjanak visszafogottak, és ne súlyosbítsák az amúgy is bonyolult helyzetet, ezekben a kényes pillanatokban.

Az ugljari iskolába hetven szerb és roma nemzetiségű diák jár. A településen többségében szerbek élnek.

Az újabb koszovói incidensre reagált Belgrád is. A Koszovó-ügyi Iroda igazgatója szerint csakis a szerencsének köszönhető, hogy a gyerekek nem estek áldozatául a lövöldözésnek.

Petar Petkovics a Pink Televízió műsora vendégeként hozzáfűzte: a támadás pillanatában az iskola udvarában három fiatalkorú volt, ők 13, 15 és 17 évesek.

Ez már a 331. támadás a szerbek lakta környéken, a népünk ellen, azok ellen az emberek ellen, akik Koszovóban laknak. Ez mindent elmond arról, hogy miként élnek ott a nem albán nemzetiségűek, azok, akik Szerbiával vannak. Éppen ezért fontos a párbeszéd, amiatt ragaszkodunk hozzá, hogy megmentsük az emberek életét. Koszovóban egyetlen szikra elegendő ahhoz, hogy minden rosszra forduljon

− húzta alá Petar Petkovics.

A belgrádi kormány illetékese hozzátette: Albin Kurti pristinai miniszterelnök a mindennapossá váló incidensekkel akarja a szerb közösség reakcióját kiváltani, hogy újabb krízishelyzet teremtődjön a területen, ezáltal pedig neki ne kelljen létrehoznia a Szerb Önkormányzatok Közösségét.

Petar Petkovics szerint ugyanis bármilyen válság jön létre Koszovó északi részén, a Nyugat mindig Szerbiát  és annak elnökét Alekszandar Vucsicsot fogja hibáztatni ezért. Ezt pedig Albin Kurti is tudja 

mondta. A szerb államfő kétszeres nyomásgyakorlás alatt kell, hogy megfelelő döntéseket hozzon. Egyrészről a nemzetközi közösség elvárásai is ott vannak, míg másrészt a koszovói szerbek komolyabb válaszreakciókat várnak el tőle – nyilatkozta az igazgató. 

Petkovics hozzáfűzte: Belgrád mindent megtesz azért, hogy megőrizze a békét, éppen a Koszovóban élő állampolgárai miatt. Eközben pedig Kurti azt akarja, hogy a szerbek reagáljanak a támadásokra, és Szerbiát összetűzésbe hajtaná a nemzetközi közösséggel. Ez az albán vezető elképzelése, mert csakis így tud kibújni a kötelezettség alól, hogy megalakítsa a Szerb Önkormányzatok Közösségét.

Nem csak Koszovóban történnek incidensek az iskolákban. Szerbiában az elmúlt hetekben egymás után jöttek a véres ámokfutások. Először egy belgrádi oktatási intézményben kezdett véres leszámolásba egy hetedikes fiú, majd Mladenovacon egy 21 éves fiatalember ölte egymás után az embereket.

A két esetet követően több gyilkosság is történt az országban, annak ellenére, hogy az állam akciót indított az illegálisan tartott fegyverek és lőszerek begyűjtésére. A sikeres kezdeményezés révén már több mint húszezer fegyvert szedtek be az illetékesek.

Az erőszak és az erőszakos cselekmények ennek ellenére továbbra is jelen vannak a balkáni országban és annak iskoláiban. 

Belgrádban például szerda reggelre 115 iskolából jelentettek bombariadót. 

Az Oktatási Minisztérium közlése szerint 78 általános és 37 középiskolában kaptak erről szóló figyelmeztetést.

A gyermekek és a tanügyi dolgozók biztonsága érdekében felfüggesztették az érintett intézményekben a tanítást, amíg a szükséges ellenőrzéseket elvégzi a rendőrség.

Borítókép: Rendőrautó Koszovóban az iskola közelében, ahol lövöldözés történt 2023. május 17-én (Forrás: Koszovó-ügyi Iroda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.