Újabb véres tömegmészárlás történt Szerbiában, elfogták a támadót + videó

Ezúttal egy autóból nyitottak tüzet a járókelőkre, legalább nyolcan meghaltak és tizennégyen megsebesültek.

Magyar Nemzet
2023. 05. 05. 6:06
null
Police block a road in the village of Dubona near the town of Mladenovac, about 60 kilometres (37 miles) south of Serbia's capital Belgrade, on May 05, 2023, after at least eight people were killed and 13 injured in a drive-by shooting. - Near Mladenovac on May 4, 2023, an attacker armed with an automatic weapon opened fire from a moving vehicle before fleeing, state-run RTS television reported. Police were searching for the attacker. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két nap alatt a második tragédia rázta meg Szerbiát. Még fel sem ocsúdtak a szerdai kilenc halálos áldozatot követelő iskolai lövöldözés okozta sokkból, amikor csütörtökön újabb hasonló incidens történt, számolt be róla a szerb közszolgálati médiára (RTS) hivatkozva a The Washington Post.

A helyi média szerint a Belgrádtól 42 km-re délre fekvő Mladenovac melletti iskola udvarán egy késő esti vita után egy 21 éves férfi automata géppuskával tért vissza, tüzet nyitott, és egy mozgó autóból véletlenszerűen lőtt emberekre. A lövöldözésben legalább nyolcan meghaltak, tizennégyen pedig megsebesültek. A szerb közszolgálati média honlapja szerint a legfiatalabb elhunyt 2008-ban született. 

Helikopter, drónok és több rendőrjárőr is kereste a gyanúsítottat a Dubona környéki dombok és erdők között. Bratislav Gasic belügyminiszter terrorcselekménynek nevezte az esetet. A hidegvérű gyilkost, bizonyos Uros B.-t végül péntek délelőtt fogták el Kragujevac közelében – tájékoztatott a szerb közmédia.

A belügyminisztérium munkatársai a férfi nyaralójának átvizsgálásakor több pisztolyt, hangtompítókat, vadászkéseket, különböző kaliberű töltényeket, négy kézigránátot és más fegyveralkatrészeket találtak.

Szerdán reggel egy hetedik osztályos diák támadt fegyverrel a társaira a belgrádi Vladiszlav Ribnikar Általános Iskolában. Abban a lövöldözésnek nyolc diák és a biztonsági őr hunyt el. Csütörtökön Szerbia-szerte megemlékeztek az áldozatokról.

Mivel az iskolai lövöldözés elkövetője még nem töltötte be a 14. életévét, büntetőjogilag nem vonható felelősségre. A mladenovaci ámokfutás elkövetője pedig októberben tölti be 21. életévét, így a szerbiai büntető törvénykönyv értelmében életfogytig tartó börtönbüntetésre nem ítélhető, a legszigorúbb kiszabható ítélet 20 év letöltendő szabadságvesztés.

Borítókép: Rendőrök lezárnak egy utat Dubona faluban, Mladenovac város közelében, Szerbia fővárosától, Belgrádtól mintegy 60 kilométerre délre, 2023. május 5-én, miután legalább nyolc ember meghalt és 13 megsebesült egy autós lövöldözésben (Fotó: AFP/Andrej Isakovic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.