Ma van a nemzetközi Star Wars-nap, Orbán Viktor is utalt rá

George Lucas 1977-ben mutatta be az egész filmipart forradalmasító alkotását, amelyet akkoriban szinte senki nem vett komolyan, de napjainkban már a harmadik legértékesebb médiafranchiseként tartják számon.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Világgazdaság2023. 05. 04. 12:11
Star Wars
281283359 Fotó: Stefano Buttafoco Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egy új remény című filmet George Lucas – ha elképzelései szerint alakulnak a dolgok – eredetileg meg sem alkotta volna, hiszen első ambíciói szerint az Amerikai Egyesült Államokban akkoriban népszerű Flash Gordon képregényekből szeretett volna filmet forgatni, azonban ezekhez nem kapta meg a szükséges jogokat. Lucas ekkor megelégelte a jogi gátakat, így saját ötleten kezdett el gondolkozni, amelyben vegyítette a science fictiont, a westernfilmeket és a fantasy világát, de a japán szamurájok kultúráját is alapul vette a végső történet kialakítása során.

1977-ben aztán bemutatták a filmet, amelyről maga az író és egyben rendező is azt gondolta, hogy nem lesz sikeres. Lucas azt is elmondta egy interjúban, hogy a bemutató hétvégéjén Steven Spielberggel inkább elutaztak Hawaii-ra, hogy minél később kelljen szembesülnie a várt rossz kritikákkal. Érdekesség, hogy George Lucas ismerősei közül egyetlenként Spielberg gondolta úgy, hogy sikeres lesz a film.

Azóta csaknem fél évszázad eltelt, a Star Wars pedig kétség kívül a filmtörténelem legnagyobb hatású alkotása lett, összértéke manapság 52 milliárd dollárra rúg.

A történet központi tárgyát, a Jedi-rend által gyakorolt erkölcsrendszert azóta pedig több országban is hivatalos vallásként jegyzik, köztük az Egyesült Királyságban is, ahol 2001-ben, az előzménytrilógia első részének megjelenése után két évvel 390 ezren vallották magukat jedinek, így az ország kénytelen volt elismerni hivatalosan a jedik jelenlétét. A brit törvények szerint amennyiben a népszámláláson legalább tízezer ember vallja magát ugyanazon vallás követőjének, akkor azt az államnak el kell ismernie hivatalosként. 

A Star Wars márka jelenleg is a Lucasfilm tulajdona, amelyet 2012. októberében 4,05 milliárd dollárért vásárolt fel a Disney. Az új érában megjelenő filmek a jelek szerint a franchise fennállása óta legkevésbé kedvelt alkotásokat produkálják, a rajongók tömegei fordultak el az Ébredő erővel kezdődő új, összecsapottnak titulált trilógia megjelenésével.

A Disney-akvizíciót először ünnepelték a rajongók, mivel azt várták, hogy a messzi-messzi galaxis így hatalmas anyagi támogatás mellett bővülhet tovább. Az öröm azonban hamar elpárolgott, amikor a Disney a Lucasfilm élére kinevezte producernek, Kathleen Kennedyt. A vállalat új elnöke ekkor több megkérdőjelezhető döntést hozott, amelyek közül a fanatikusok szívébe leginkább beletaposó talán az volt, hogy az eredeti hat filmen kívül eső legendákat Kennedy egytől-egyig törölte a kánonból.

Május negyedikén Orbán Viktor is tett egy apró kikacsintást ebből az apropóból, a budapesti CPAC Hungary rendezvényén így köszönt el hallgatóságától:

ha már úgy esett, hogy május 4-én találkozhatunk: May the Force be with you!

Borítókép: Darth Vader (Forrás: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.