Magyar nemzetiségű miniszterelnöke lesz Szlovákiának

Zuzana Caputová államfő hozta meg a döntést a hivatalnokkormány felállításáról.

Magyar Nemzet
Forrás: Ma72023. 05. 07. 17:21
A magyar származású Ódor Lajos, a szlovák jegybank alelnöki pozíciója után Szlovákia átmeneti miniszterelnöke lesz, 2023.05.07-én. (Forrás: Wikipédia)
A magyar származású Ódor Lajos, a szlovák jegybank alelnöki pozíciója után Szlovákia átmeneti miniszterelnöke lesz, 2023.05.07-én. (Forrás: Wikipédia)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután ma délelőtt Eduard Heger ügyvezető szlovák kormányfő felmentését kérte Zuzana Caputová államfőtől, távozott a posztjáról.

Caputová vasárnapi délutáni beszédében pedig megerősítette, hogy a magyar gyökerű Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke lesz a kormány miniszterelnöke a választásokig.

 A hivatalnokkormány többi nevét a következő napokban jelentik be – ismertette a Ma7 szlovákiai magyar lap.

Az elnök világossá tette, a szakemberekből álló kormány követni fogja a társadalom ideológiai szerkezetét, liberális és konzervatív szakértők egyaránt részét képezik majd. Az új kormánynak a május 15-tel kezdődő héten nyújthatja át a megbízást – közölte a Ma7.

A közgazdász végzettségű Ódor Lajos alelnöki pozíciója előtt a Pénzügypolitikai Intézet igazgatói posztját is betöltötte, tagja volt a szlovák jegybank igazgató tanácsának, valamint a költségvetési tanácsnak is – emlékeztetett a Bumm szlovákiai magyar nyelvű hírportál.

Ódor, a Selye János Gimnáziumban, a szlovákiai magyar középfokú oktatás egyik legfontosabb intézményében végezte középiskolai tanulmányait.

 

Borítókép: A magyar származású Ódor Lajos, a szlovák jegybank alelnöki pozíciója után Szlovákia átmeneti miniszterelnöke lesz, 2023.05.07-én. (Forrás: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.