Már az ukránok is bizonytalanok az ellentámadás sikerességében?

Az idő inkább Vlagyimir Putyinnak és nem az ukránoknak kedvez szakértők szerint.

Magyar Nemzet
Forrás: The Washington Post, The New York Times2023. 05. 07. 13:36
null
Donyecki terület, 2023. március 7. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen egy orosz T-90-es harckocsi tüzet nyit az ukrajnai háború frontvonalánál a donyecki régióban egy meg nem nevezett helyszínen 2023. március 7-én. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata Fotó: Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az ellentámadásunkkal kapcsolatos elvárásokat túlbecsülik a szövetségesek” – mondta Olekszij Reznyikov, ukrán védelmi miniszter egy interjúban. Hozzátette: A legtöbben valami óriási dologra várnak, ám így félő, hogy nagy lesz az érzelmi csalódás.

„Az ukrán hadsereg már több mint 14 hónapja felülmúlja az elvárásokat, de most a magas rangú vezetők próbálják csökkenteni a velük szemben felállított reményeket, attól tartva, hogy az Oroszországgal vívott háború megfordítását célzó közelgő ellentámadás kimenetele nem felel majd meg az ígéreteknek” – vélekedett az ukrán ellenoffenzíváról a The Washington Post amerikai napilap.

Ugyanakkor az ukránok már Harkivnál, a Herszon régióban és Bahmutnál is okoztak meglepetések a területek visszafoglalásával vagy megtartásával. Arról nem beszélve, hogy a háború elején az orosz erők még Kijev határáig is eljutották, mára viszont a frontok a keleti és déli határon szinte megmerevedtek.

Mint azzal a New York Times amerikai napilap is egyetért, a tervezett ellentámadás – amelyet a nyugati támogatás és kiképzés tesz lehetővé – a háború egy új szakaszát jelentheti, mivel terület-visszaszerző harcok következhetnek, ám ezzel Kijev azt is bizonyíthatja, hogy méltó-e a további támogatásokra. Sőt a New York Times szerint a jövőre esedékes amerikai elnökválasztás republikánus győzelme is csökkentheti az ukrán támogatások mértékét.

Az ellentámadás kérdésében aggodalomra ad okot továbbá, hogy Ukrajna nem rendelkezik az „ökölszabály szerinti” legalább háromszoros túlerővel a támadóműveletek véghezviteléhez, régóta küzd lőszer és fegyverutánpótlással – noha azzal az oroszok is –, sőt fokozza nehézségeiket, hogy az orosz csapatok megerősítették védelmüket a legvalószínűbb ellentámadási pontokon – arról nem is beszélve, hogy végső elkeseredésükben az oroszok taktikai atomtöltetekhez is nyúlhatnak.

A New York Times szerint összességében Vlagyimir Putyin orosz elnök egy hosszabb időszakra rendezkedett be, így az időt inkább neki és nem az ukránoknak kedvez.

Szakértők szerint roppant nehéz, ha nem lehetetlen lesz visszaszorítani az oroszokat a 2022. február 24-én kezdődött invázió előtti pozícióikba, amikor Moszkva Luhanszk és Donyeck régió egyes részeit, valamint a 2014-ben annektált Krím félszigetet tartotta a kezében.

 Nem beszélve arról, hogy az ukránok az 1992-es határok visszaállítását követelik, amely a 2014-es területek visszavételét is jelentené. 

A The Washington Post arra a félelemre is felhívja a figyelmet, hogy ha az ukránok kudarcot vallanak, akkor Kijev el is veszítheti a nemzetközi katonai támogatást, vagy nyomást gyakorolnának rá, hogy Moszkvával a tárgyalóasztalnál, és ne a csatatéren próbáljon dűlőre jutni. A The Washington Post szerint az ilyen tárgyalások viszont szinte biztosan magukban foglalnák az orosz „szuverén” területi követelések átengedését, amelyet Ukrajna elfogadhatatlannak tart.

Úgy vélem, hogy minél több győzelmet aratunk a harctéren, annál többen fognak hinni bennünk és segíteni nekünk

– fejezte ki reményét egy hétfői interjúban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen egy orosz T–90-es harckocsi tüzet nyit az ukrajnai háború frontvonalánál a donyecki régióban egy meg nem nevezett helyszínen 2023. március 7-én (Forrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.