időjárás 1°C Elza 2023. december 1.
logo

Megsemmisítették az egymilliárd dollár értékű légvédelmi rendszert, állítja Oroszország

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.05.17. 06:33 2023.05.17. 12:18
Megsemmisítették az egymilliárd dollár értékű légvédelmi rendszert, állítja Oroszország

Nem felel meg a valóságnak a kijevi állítás, amely szerint az ukrán légvédelmi rendszer hat orosz Kinzsal hiperszonikus rakétát lőtt le – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Az orosz védelmi minisztérium kedd délután arról számolt be, hogy az éjszaka folyamán az orosz fegyveres erők koncentrált csapást mértek az ukrán hadsereg alegységeire, valamint a nyugati országoktól kapott lőszereket, fegyvereket és hadfelszerelést tároló raktárakra. 

A tárca szerint egy Kinzsal hiperszonikus rakéta Kijevben megsemmisített egy amerikai Patriot föld–levegő rakétarendszert.

Az ukrán légierő szóvivője azonban kiejelentette, hogy „nem kell aggódni” a létesítmény sorsa miatt, mivel a Patriot egy összetett rendszer, amelynek elemei (parancsnoki központ, radar és akár nyolc indítóállás) messze vannak egymástól. Mint mondta, tekintettel a komplexum sajátosságaira, lényegében lehetetlen egyetlen rakétával megsemmisíteni a rendszert.

Egy amerikai tisztviselő szintén arról beszélt, hogy az orosz támadásban megsérült gy ukrán üzemeltetésű Patriot légvédelmi rendszer. A tisztviselő szerint azonban a kár mértéke nem világos, de nem valószínű, hogy Ukrajnának más országba kellene majd szállítania javításra, írja a The Washington Post.

Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét felszólította a szövetségeseit, hogy a Kijevet ért orosz légicsapásokat követően biztosítsanak több légvédelmi eszközt. Zelenszkij szerint az ukrán hadsereg 18 rakétát lőtt le a fővárost ért támadások során, de az egész ország védelméhez több támogatásra van szükség. 

További légvédelmi rendszerekre és rakétákra és modern vadászgépekre is szükségünk van

− jelentette ki. 

Szergej Sojgu védelmi miniszter kedd este a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek azonban arról is beszélt, hogy nem felel meg a valóságnak a kijevi állítás, amely szerint az ukrán légvédelmi rendszer hat orosz Kinzsal hiperszonikus rakétát lőtt le.

– Már elmondtam ezt, de megismétlem. Mi nem lőttünk ki annyi Kinzsal rakétát, mint amennyit az ukránok állításuk szerint minden alkalommal állítólag lelőnek. Emellett ezeknek az „ukrán elfogásoknak” a száma − és az, hogy valójában ki vezéreli az ottani amerikai komplexumokat, még mindig nagy kérdés − háromszor annyi, mint amennyit mi indítunk. És a rakéták típusát sem tudják eltalálni − fogalmazott.  

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kinzsal típusú hiperszonikus rakétáról más korszerű orosz fegyverrendszerek mellett tett bejelentést a Szövetségi Gyűléshez 2018. március 1-jén intézett beszédében. A hivatalosan ismertetett jellemzői szerint a rakéta a hangsebesség tízszeresének elérésére képes, és garantáltan képes legyőzni minden létező lég- és rakétavédelmi rendszert, akár kétezer kilométeres távolságra is eljuttatva nukleáris és hagyományos robbanófejeket.

Borítókép: Légitámadás során megrongálódott lakóépület az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. április 9-én (Fotó: MTI/AP/Libkos)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.