Nagy felháborodást keltett, hogy fagyit árusítanak a halálkapunál

A helyiek szerint nem tisztelik az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor emlékét.

Magyar Nemzet
2023. 05. 08. 14:39
Auschwitz-Birkenau
Auschwitz-Birkenau, halálkapu, haláltábor, koncentrációs tábor (Kép: Pixabay)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fagylalt, gofri, üdítő – hirdeti vidám rózsaszín cégérrel egy „food truck”, amely mellé még kényelmes napágyakat is kihelyeztek. A büfé azonban alig pár száz méterrel található az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor bejáratától, a hírhedt „Arbeit macht frei” feliratú „halálkaputól”, ezért óriási felháborodást keltett. 

A helyi lakosok és képviselők, illetve a múzeum dolgozói egyaránt nemtetszésüket fejezték ki. Úgy vélik,

mindez nemcsak ízléstelen, hanem a különleges történelmi helyszín tiszteletének hiánya is. 

– A kocsi a holokauszt-emlékmű védőövezetén kívül található, így sajnos nincs rá befolyásunk. Bízunk benne, hogy az illetékes hatóságok megoldják ezt a kínos problémát –mondta Bartosz Bartyzel, az Auschwitz-Birkenau Emlékhely és Múzeum szóvivője a Wyborcza lengyel lapnak. 

A helyieknek már ezelőtt is volt olyan tapasztalatuk, ami azt mutatta, hogy egyesek semennyire sem tisztelik a helyszínt, ahol emberek százezrei vesztették életüket. 

Először azt láttuk, hogy lányok a haláltábor felé vezető vasúti síneken pózolnak, most pedig már fagylaltozónk is van. Mi a következő lépés? Az emberek nem tisztelik ezt a helyet, mintha fogalmuk sem lenne, hogy hol vannak és mi történt itt

– fogalmazott az egyik helyi lakos. 

A múzeum a közösségi oldalán egyébként szintén felhívja a látogatók figyelmét arra, hogy róják le a tiszteletüket a hely és az ott elhunytak előtt.

A polgármester arról számolt be a lengyel sajtónak, hogy a büfét egy magánszemélytől bérelt területen állították fel. A hatályos területrendezési terv szerint azonban ott tilos a kereskedelmi tevékenység. 

Nemcsak az előírásokról van szó, hanem a hely jellegéről is. Ez az emlékezés helye. Ez az út vezet a parkolótól a „halál kapujáig”. Nem helyénvaló, hogy ezen az úton egy fagylaltozó legyen, nem mindenhol szabad csak a bevételre gondolni

– fogalmazott Oswiecim város polgármestere. Hozzátette, reméli, hogy a hatóságok napokon belül döntést hoznak az ügyben. 

 

Borítókép: Auschwitz-Birkenau Emlékhely és Múzeum. Az egykori koncentrációs tábor halálkapuja (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.