Nagy bajban vannak a komáromi mákfüggő hattyúk

A napokban terjedt el a hír, hogy egy hattyúkolónia szállt meg egy mákföldet a Komáromi járásban, Izsa és Pat között, több ezer eurós kárt okozva a tulajdonosnak.

Magyar Nemzet
Forrás: Napunk2023. 05. 24. 13:13
Swan,On,Blue,Lake,Water,In,Sunny,Day,,Swans,On
118169569 Fotó: TSpider Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ennek a bizarr jelenségnek a hátterében is a klímaváltozás áll. A rendkívül enyhe telek miatt ugyanis az utóbbi években egyre több bütykös hattyú és más vízimadár telel át a Kárpát-medencében, sőt a kedvező feltételek miatt sokan egész évben itt maradnak. A hidegebb időszakban pedig jobb híján a szántóföldeken keresnek táplálékot – olvasható a Napunk cikkében.

A hattyúk a mák hajtásaira ugyan eddig nem nagyon fanyalodtak rá, de egy szerencsétlen véletlen folytán most ez is bekövetkezett.

Azok az egyedek, amelyek megkóstolták, valószínűleg függővé váltak a toxikus növénytől, amely rendkívül rossz hatással van az emésztőrendszerükre. Több tucatnyi madár pusztult már bele a mákfogyasztásba, mintegy 150 mérgezett hattyú pedig továbbra is a mákültetvény foglya.

A mákföldekre nem a növény, hanem a szántóföldeken kialakult nagy méretű, egybefüggő pocsolyák vonzották a vízimadarakat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.