időjárás 27°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Nagy bajban vannak a komáromi mákfüggő hattyúk

Magyar Nemzet
Forrás: Napunk
2023.05.24. 13:13 2023.05.24. 13:19
Nagy bajban vannak a komáromi mákfüggő hattyúk

A napokban terjedt el a hír, hogy egy hattyúkolónia szállt meg egy mákföldet a Komáromi járásban, Izsa és Pat között, több ezer eurós kárt okozva a tulajdonosnak.

Ennek a bizarr jelenségnek a hátterében is a klímaváltozás áll. A rendkívül enyhe telek miatt ugyanis az utóbbi években egyre több bütykös hattyú és más vízimadár telel át a Kárpát-medencében, sőt a kedvező feltételek miatt sokan egész évben itt maradnak. A hidegebb időszakban pedig jobb híján a szántóföldeken keresnek táplálékot – olvasható a Napunk cikkében.

A hattyúk a mák hajtásaira ugyan eddig nem nagyon fanyalodtak rá, de egy szerencsétlen véletlen folytán most ez is bekövetkezett.

Azok az egyedek, amelyek megkóstolták, valószínűleg függővé váltak a toxikus növénytől, amely rendkívül rossz hatással van az emésztőrendszerükre. Több tucatnyi madár pusztult már bele a mákfogyasztásba, mintegy 150 mérgezett hattyú pedig továbbra is a mákültetvény foglya.

A mákföldekre nem a növény, hanem a szántóföldeken kialakult nagy méretű, egybefüggő pocsolyák vonzották a vízimadarakat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.