Szakértő: Nem zárható ki, hogy Putyin teljes háborút hirdet

További támadások várhatók szimbolikus célpontok ellen, Somkuti Bálint szerint.

Magyar Nemzet
2023. 05. 05. 15:47
PUTYIN, Vlagyimir
Moscow, 2023. március 25. Vlagyimir Putyin orosz államfõ Vitalij Szavejev orosz közlekedési minisztert hallgatja megbeszélésökön Moszkvában 2023. március 25-én. MTI/AP/Szputnyik/Gavriil Grigorov Fotó: Gavriil Grigorov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon sok a gyanús körülmény, nem hiszem, hogy partizánok működnének a Kreml feletti szerdai dróntámadással kapcsolatban mondta Somkuti Bálint az Ultrahang elemzőközpont podcastjében – idézi a Mandiner. A biztonságpolitikai szakértő szerint az orosz vezetés most arra használja fel a történteket, hogy otthon és külföldön is támogatást szerezzen a háborúhoz. 

 

Az sem zárható ki, hogy május 9-én Vlagyimir Putyin bejelenti, hogy ténylegesen háború zajlik és teljes toborzást rendel el, széles eszkaláció veszi kezdetét 

 

– fejtette ki az MCC geopolitikai műhelyének kutatója.

A Kreml egy fontos szimbólum, sok épületből álló épületegyüttes. 

Az az állítás, hogy merényletet próbáltak volna meg elkövetni Putyin ellen, erőteljes túlzás, mivel tudható, hogy az orosz elnök jellemzően nem tartózkodik e szimbolikus helyszínen a késői órákban. Még az sem zárható ki, hogy orosz akció volt, amelytől a társadalom mozgósítását várják.

 

Somkuti Bálint szerint további támadások várhatók szimbolikus célpontok ellen. 

 

Az akció üzenete az is lehetett, hogy valójában senki sem sebezhetetlen, fogalmazott. Mint mondta,

nagyon sok jel mutat arra, hogy szimbolikus jelzés történt, nem valós romboló támadás. 

A szakértő emlékeztetett, a lassan másfél éve tartó háborúba nem csak a nyugati, de az orosz közvélemény is kezd belefáradni, amelyet azonban valamelyest sikerült most felrázni.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz államfő (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Gavriil Grigorov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.