Olaszországot elönti a víz, emberek halnak meg, de Bruce Springsteent ez nem igazán aggasztotta + videók

Továbbra is evakuálják a lakosokat a víz alatt levő épületekből az áradás sújtotta Emilia-Romagna olaszországi tartomány területén, amelyet katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánítottak csütörtökön. Emelkedett a halálos áldozatok száma is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, BBC News, The Guardian2023. 05. 19. 5:50
null
Forrás: MTI/AP/LaPresse/Guido Calamosca
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint húsz folyó lépett ki a medréből Olaszországban, miután másfél nap alatt nagyjából hat havi csapadék hullott az országban. Jelenleg negyvenkét település van víz alatt, köztük városok is. Kétszázötven út és országút vált járhatatlanná, több híd pedig leomlott. Összesen huszonhétezer háztartás maradt áram nélkül. 

Több mint tízezerre teszik azoknak a számát, akiknek az otthona lakhatatlanná vált, egy részüket rokonok, ismerősök fogadták be, másokat sportcsarnokokban és más épületekben helyeztek el. Csütörtökön újabb holttesteket találtak, miután Bologna és a 115 kilométerre lévő északkeleti part között szinte minden folyó megáradt. Az embereket az olasz katasztrófavédelem és a tűzoltóság emberei gumicsónakokkal fáradhatatlanul mentik. 

Emilia-Romagna tartomány elnöke, Stefano Bonaccini földrengésszerű katasztrófához hasonlította az esőzéseket, amelyek Olaszországot sújtják. A tartományi elnök háromszáz folyamatban lévő omlásról beszélt, 

és már tizennégy halottról tudni.

Az esőzések egyelőre elálltak, de az előrejelzések szerint még nem értek véget, és a tartományban továbbra is vörös riasztás van érvényben.

 

„Szörnyű negyvennyolc óra volt. A saras víz az egész települést elöntötte” – fogalmazott egy portálnak egy hetvenegy éves dél-bolognai asszony, akinek az otthonát szerdán árvíz sújtotta, amely elmosta a kerteket, utcákat, házakat. Majd azzal folytatta: „Sohasem láttam még ilyet, egy helyben ragadtunk, és nem tudtuk, mit tegyünk, csak remélni tudom, hogy nem fordul elő még egyszer.”

Roberta hozzáfűzte, még mindig fél. Egy másik, 97 éves nőnek a tűzoltók segítettek gumicsónakkal, hogy elhagyhassa a hálószobáját.

Egy hetvennégy éves férfi sárlapátolás közben azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy voltak már áradások a környéken, de ilyen erejű pusztítást nem tud felidézni. 

„Az utca folyóvá változott, minden holmink odaveszett, amelyet a földszinten és a pincében tároltunk” – fűzte hozzá.

Azonban nemcsak a folyók, de a csatornák is teljesen kiöntöttek a hatalmas mértékű esőzések miatt. A hatóságok jelenleg önkéntesek jelentkezését is várják mentőalakulatok megszervezéséhez. Csütörtökön újabb evakuálásokra került sor Ravennától nyugatra, és több holttestet is találtak, 

köztük egy házaspárt is egy Russi nevű község egyik lakásában.

 A történet itt még korántsem ért a végéhez. Miközben a hétvégi, Emilina-Romagna tartományban rendezendő Formula–1-es futamot lefújták a szervezők, Ferrara városában megtartották Bruce Springsteen koncertjét, amelyre ötvenezer embert vártak. A világsztárt emiatt éles kritika is érte.

Rajongói a közösségi médiában sürgették, hogy gondolja át, hogy lemondja a koncertet a halottak iránti tiszteletből, azonban Springsteen nem hátrált meg, csütörtök este nem maradt el a show – írja a The Guardian.

Borítókép: Elárasztott házak (Fotó:MTI/AP/LaPresse/Guido Calamosca)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.