Öröm, tüntetések, haláleset – ez történt az éjszaka Erdogan győzelmét követően +videó

Az ellenzéki CHP párt egyik tagját az éjszaka folyamán késsel támadták meg, a férfi életét vesztette.

Magyar Nemzet
Forrás: Medya News2023. 05. 29. 7:04
Tiltakozók ellen vetnek be vízágyút, a 2013-as Gezi parki tüntetések során.
(Fotó: red. / Twitter)
Tiltakozók ellen vetnek be vízágyút, a 2013-as Gezi parki tüntetések során. (Fotó: red. / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törökországi elnökválasztást követően tüntetések, majd összecsapások kezdődtek a helyi lakosok és a rendőrök között néhány délkeleti, nagy kurd közösségek lakta városban, ahol az ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu nagyszámú szavazatot kapott – jelentette a Medya News kurd hírekkel foglalkozó angol nyelvű hírportál.

A zavargások elsősorban olyan kurd többségű tartományokban összpontosultak, mint Batman, Hakkari és Diyarbakir, ahol az ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu sok szavazatot kapott. Ám a portál hozzáteszi, hogy Isztambul néhány, többségében alevi és kurd lakónegyedében is összecsapások törtek ki.

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, a tegnap tartott törökországi elnökválasztás második fordulójában, Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő államfő és az ellenzék közös jelöltje Kemal Kilicdaroglu mérkőzött meg egymással. 

A választási bizottság hivatalos adatai szerint a szavazatok csaknem teljes összeszámlálása után Erdogan 52,14 százalékot, míg kihívója 47,86 százalékot szerzett.

A jelentések szerint a tüntetők az utcára vonultak, hogy elégedetlenségüket fejezzék ki a választási eredménnyel kapcsolatban, a szavazás során szerintük elkövetett szabálytalanságokra hivatkozva.

A jelentések szerint könnygázt, vízágyút és gumilövedéket is bevetettek a tömeg feloszlatására, többen megsérültek az incidensben. Az összecsapások aggodalomra adtak okot az erőszak lehetséges fokozódása miatt.

Ezzel szemben Erdogan hívei ünneplésbe kezdtek, százezres tömeg vonult az elnöki palotához köszönteni régi-új vezetőjüket. Erdogan ugyanis 2003 és 2014 között az ország miniszterelnöke volt, majd 2014-től az államfői tisztséget tölti be.

Az ünneplésnek és tiltakozásnak a Medya News beszámolója szerint már legalább egy halálos áldozata is van. Az ellenzék legfőbb ereje, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnökhelyettese, Seyit Torun szerint a CHP egyik tagját „kegyetlenük megtámadták” éppen a kerületi elnökségi épületük előtt.

Az Orduban ünneplők kegyetlenül megölték fiatal testvérünket, Erhan Kurtot, egy késsel leszúrva őt

– fogalmazott. A férfi halála kapcsán több ellenzéki politikus is részvétét fejezte ki.

A CHP hozzátette: „Nem nyugszunk, amíg nem vonják felelősségre az összes felelőst”. Majd a kormány retorikáját és az ellenségeskedést hibáztatták a történtekért.

Borítókép: Tiltakozók ellen vetnek be vízágyút a 2013-as Gezi parki tüntetések során (Fotó: red./Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.