Pusztít az ítéletidő Európa-szerte + videó

Szerbiában és Olaszországban is hatalmas problémákat okoz a rengeteg csapadék, több halottja és sérültje is van az ítéletidőnek.

Magyar Nemzet
2023. 05. 18. 17:11
Volunteer firefighters ride their dinghy across a street flooded by the river Savio in the Ponte Vecchio district of Cesena, central eastern Italy, on May 17, 2023. Trains were stopped and schools were closed in many towns while people were asked to leave the ground floors of their homes and to avoid going out, and five people have died after the floodings across Italy's northern Emilia Romagna region. (Photo by Alessandro SERRANO / AFP) Fotó: Europress/AFP/Alessandro Serrano
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rengeteg esőzés Európa-szerte gondokat okoz, Szerbiát is elérte a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék. Az ország második legnagyobb városában az utak rövid időn belül folyókká változtak. A közlekedésben résztvevők menekülve hagyták el autóikat. Két ember megsérült, több terhes nőt pedig a hatóságok szállítottak kórházba. Szerda óta megállás nélkül szakad az eső Újvidéken. A csatornarendszer sem bírja a terhelést, a hálózatból visszatódul a víz az utakra.

 A csapadékot heves szélvihar, helyenként pedig jég is kísérte. A város közlekedése teljesen megbénult, az alacsonyabban fekvő részeken a víz az autók ablakáig ért.

Az emberek egymásnak is segítettek a bajban, mások autóját tolták meg, hogy minél előbb kiszabaduljanak a nehéz helyzetből.

A hatóságok teljes kapacitással vonultak az érintett helyszínekre. Embereket mentettek ki autóikból, s egy tömegkarambolnál is intézkedniük kellett. Nem egy esetben embereket, elsősorban fiatal nőket felemelve vittek a karjukban, nyakukban. Az újvidéki rendőrség két terhes nőt a szülészetre szállított, mert az árvíz miatt ők maguk nem tudták volna elérni a kórházat.

Újvidék mellett a várostól keletre fekvő Nagybecskereken is károkat okozott az esti vihar. A tűzoltók pincékből pumpálták ki a vizet és utakat igyekeztek járhatóvá tenni. Egy óvoda és egy egészségház épülete is megsérült, személyi sérülés azonban nem történt. A hirtelen érkező nagy mennyiségű csapadékot a szántóföldek és a konyhakertek sem tudták elnyelni, szakértők szerint az érintett területeken akár az egész termés megsemmisülhet.

Ítéletidő Olaszországban

Olaszországban is hasonló a helyzet, az ország középső részén az elmúlt száz évben nem volt a jelenlegihez fogható erőteljes esőzés. 

A legfrisebb híradások szerint Emilia-Romagna tartományban kilenc személy veszítette életét a katasztrofális időjárás miatt, több eltűnt személy kutatása pedig folyamatban van. 

A régióban még csütörtökön is a legmagasabb vörös riasztás volt érvényben, míg Lombardia, Marche és Toscana tartományban a közepes narancssárga vészjelzés. A keddi és szerdai erőteljes esőzések következtében a régió közlekedése megbénult. Öt megye víz alá került, 23 folyó lépett ki medréből több ponton, és 41 települést érintettek a súlyos áradások. 

Fotó: Europress/AFP/Federico Scoppa

Húszezer személy volt kénytelen elhagyni otthonát, főként Bologna, Faenza, Forli, Cesena, Ravenna városában és környékén. 

A meteorológiai előrejelzések szerint csütörtökön és pénteken felszakadozik a felhőzet, a hétvégére azonban újra ítéletidő várható.

Komoly nehézséget jelent, hogy Emilia-Romagna, illetve Toscana tartományban több hegyvidékeken lévő település földcsuszamlás miatt teljesen elszigetelődött. Az úthálózat felszabadításáig helikopterekkel juttatják el a legszükségesebbeket a lakosságnak, mivel ezeken a településeken megszűnt az ivóvíz-szolgáltatás, valamint a telefon-összeköttetés. Meteorológiai elemzések szerint május elején, illetve a keddi napon több csapadék esett Emilia- Romagnában, mint korábban hat hónap alatt. 

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, május 23-ára minisztertanácsi ülést hívott össze a katasztrófahelyzet megvitatására. 

Nello Musumeci katasztrófavédelmet vezető miniszter a sajtó munkatársainak úgy nyilatkozott, a kormány 30 millió eurós azonnali pénzalap elkülönítéséről biztosítja a katasztrófa sújtotta övezet lakosságát. A legfrissebb híradások szerint csütörtökre 27 ezer háztartás maradt villamosáram- ellátás nélkül. Kétszáznyolcvan földcsuszamlás zárta el az úthálózatot, és több mint négyszáz útszakasz súlyosan megrongálódott.

Ferenc pápa levélben fordult Matteo Zuppi Bologna érsekéhez, melyben azt kéri a bíborostól, hogy közvetítse részvétét és együttérzését az áldozatok családtagjainak, és biztosítsa atyai imádságáról mindazokat, akiket érintett a pusztító természeti katasztrófa.

Borítókép: Önkéntes tűzoltók segítenek a bajbajutottakon Olaszországban (Fotó: AFP/Alessandro Serrano) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.