időjárás 21°C Klotild 2023. június 3.
logo

Republikánus szenátor: Ha Ukrajnával kudarcot vallunk, Tajvan is elveszik

Munkatársunktól
2023.05.26. 22:57
Republikánus szenátor: Ha Ukrajnával kudarcot vallunk, Tajvan is elveszik

Amennyiben az Egyesült Államok kudarcot vallana Ukrajna megfelelő támogatásával az orosz hadművelet során, úgy az jelzés értékű lehet Kína számára, hogy elfoglalhatja Tajvant – jelentette ki pénteken Lindsey Graham amerikai szenátor Kijevben tett látogatása során.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélését követően a republikánus párti politikus úgy vélekedett, hogy Joe Biden demokrata párti amerikai elnöknek még több fegyvert kellene küldenie a kijevi vezetésnek az eddig nyújtott több mint 35 milliárd dolláros katonai támogatáson felül.

A Kínával szembeni kemény fellépés kétpárti támogatást élvez az amerikai szövetségi törvényhozásban. Kína ugyanis a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és Peking korábban leszögezte: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

Erre kérte Zelenszkij Ferenc pápát

Csak akkor lehet béke, ha a szemben álló felek párbeszédet folytatnak egymással, legyen az akár közvetlen, akár közvetett módon – szögezte le az egyházfő.

 

– Nem szabad kihátrálni Ukrajna támogatásából, mert ha itt kudarcot vallunk, Tajvan elveszik – hangsúlyozta Graham újságíróknak nyilatkozva.

– Akár a demokraták, akár a republikánusok színeiben indulsz az elnökségért, egyszerűen nem tudom, hogy tudsz amellett érvelni, hogy erősebbek vagyunk Kínával szemben, ha veszni hagyjuk Ukrajnát – ennek egyszerűen semmi értelme. Azt szeretném, hogy Kína lássa, megtámadni egy szomszédot nem olyan egyszerű, mint ahogy az látszik – mondta az amerikai szenátor.

A legjobb módja Tajvan és a világrend megvédésének az, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök veszít 

– hangoztatta.

Az amerikai politikus mindemellett kijelentette: ahhoz, hogy a várt ukrán ellentámadás sikerrel járjon több és jobb fegyverekre van szüksége Ukrajnának, így például amerikai gyártmányú F-16-os harci repülőkre és nagyobb hatótávolságú fegyverekre.

Borítókép: Lindsey Graham. (Forrás: MTI/EPA pool/Shawn Thew)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.