Sorra tartóztatják le a monarchia ellen tiltakozókat Londonban + videó

„Nem az én királyom” – skandálták a monarchia ellen tiltakozók III. Károly koronázása közben.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC, Reuters2023. 05. 06. 14:10
Monarchia ellenes tüntetés a Trafalgar téren Londonban, miközben zajlik III. Károly király megkoronázása, 2023.05.06-án (Fotó: Philstar.com / Twitter)
Monarchia ellenes tüntetés a Trafalgar téren Londonban, miközben zajlik III. Károly király megkoronázása, 2023.05.06-án (Fotó: Philstar.com / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amíg az ünneplők a Westminster-apátságban éltetik III. Károly királyt megkoronázása alkalmából, addig London egyik ikonikus pontján, a Trafalgar téren monarchiaellenes tüntetők a mintegy ezeréves tradíciókat megtörve, a köztársaság kikiáltását követelik.

Nem az én királyom

– feliratú sárga színű molinók, pólók és táblák árasztották el a teret a királyság eltörlését követelve.

A londoni rendőrség letartóztatta a Republic nevű monarchiaellenes csoport vezetőjét, Graham Smitht, illetve többeket rendzavarás, közveszély okozására irányuló összeesküvés és bűncselekményt okozó tárgyak birtoklásának gyanújával vettek őrizetbe – számolt be a BBC brit közszolgálati televízió. A rendőrség szerint „jelentős művelet zajlik” London belvárosában.

A rendőrség már szerdán közölte azt, hogy a koronázás alatt „rendkívül alacsony küszöböt” szab meg a tüntetésekkel szemben és a tiltakozók „gyors fellépésre” számíthatnak – utalva arra, hogy mivel az eseményre számos kiemelt és védett személy érkezik, a hatóságoknak kordában kell tartaniuk a fejleményeket.

Ebben egyébként az új közrendvédelmi törvény a segítségükre lehet, amely megtiltja, hogy például utcai tárgyakhoz „ragasszák vagy kötözzék” oda magukat a tiltakozók – reagálva a Just Stop Oil nevű radikális klímavédelmi csoport korábbi akcióira.

A Human Rights Watch nonprofit liberális szervezet szerint a koronázás során történő letartóztatások „olyan események, amelyeket Moszkvában szoktak látni és nem Londonban”.

A tüntetők egyébként a kisebbséget jelentik az utcára vonulók körében, ugyanis tízezrek örömittasan várták III. Károly eskütételét.

Mindazonáltal a YouGov múlt havi felmérése szerint a britek 64 százaléka szerint nem vagy alig érdeklődik a koronázás iránt. Ez a 8 és 24 év közöttiek körében pedig 75 százalékot jelzett.

II. Erzsébet halála után az Egyesült Királyságban újra felélénkült az a vita, hogy „hátra kellene hagyni” a hagyományokat, és be kellene vezetni a köztársaságot a szigetországba. Ám ez egyúttal azt is jelentené, hogy London „lemond” a Brit Nemzetközösségben betöltött vezető szerepéről, amely azonban jelentősen segíti az ország globális erejének és tekintélyének a fenntartását.

Borítókép: Monarchiaellenes tüntetés a Trafalgar téren Londonban, miközben zajlik III. Károly király megkoronázása, 2023. május 6-án (Forrás: Philstar.com/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.