Mint galambbal sakkozni: így vitázott a konzervatív politikus a radikális klímaaktivistával + videó

A műalkotásokra támadó Just Stop Oil szóvivőjével beszélgetett Jacob Rees-Mogg volt brit energiaügyi miniszter.

Magyar Nemzet
2023. 03. 30. 9:34
Phoebe Plummer, Just Stop Oil activist who threw soup at Van
LONDON, UNITED KINGDOM - 2022/12/10: Phoebe Plummer, Just Stop Oil activist who threw soup at Van Gogh Sunflowers painting, seen during the rally. Climate activists from Just Stop Oil marched from Parliament Square to the Home Office in London. The activists demand the release of imprisoned activists, and to stop all future licensing for the exploration and development of fossil fuels in the UK. (Photo by Thomas Krych/SOPA Images/LightRocket via Getty Images) Fotó: Thomas Krych/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tanulságos beszélgetést folytatott Jacob Rees-Mogg brit konzervatív politikus és Phoebe Plummer, a magát elsősorban műemlékek elleni akciókkal észrevetető Just Stop Oil radikális környezetvédő szervezet szóvivője – hívta fel rá a figyelmet Facebook-bejegyzésében Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. 

A GB News brit televíziós csatornán sugárzott interjú rögtön váratlan fordulatot vett, miután a klímaaktivista azonnal támadásba lendült, felróva a műsorvezetőnek, hogy miért nem áll át az ország a fosszilis üzemanyagnál kilencszer olcsóbb megújuló forrásokra? Az egyébként Liz Truss kormányában energetikai miniszteri posztot betöltő Jacob Rees-Mogg erre emlékeztette, hogy

 

a Nap nem mindig süt, és a szél sem fúj mindig. Azért van szükség a fosszilis üzemanyagokra, hogy pótolják ezt a hiányt.

 

Emlékeztetett rá, hogy az energiafogyasztás fele még mindig földgázból származik, és feltette a kérdést, vajon ezt honnan kellene pótolni?

Válaszában erre a klímaaktivista „őszintén bevallja”, hogy ő nem tudós, csak figyel arra, amit a szakértők mondanak, akiket senki nem hallgat meg. Arra a felvetésre, hogy mi lesz a közlekedéssel, a személyautókkal és teherautókkal, a reakció ismét az, hogy „ő nem tudós”.

 

Jelenleg emberek halnak meg, családok menekülnek el otthonról. És mindez megelőzhető, van megoldás!

 

– fakad ki.

A műsorvezető – aki ha nem is tudós, de az Oxfordi Egyetemen végzett – próbálja közbevetni, hogy az olcsó energia az egyik dolog, ami meghosszabbította a várható élettartamot, legyen szó a hőmérséklet-szabályozásról, az ételek tárolásáról és szállításáról, vagy a műtrágya használatáról. 

 

Mindezek elvetése katasztrofális lenne a várható élettartamra nézve!

 

– figyelmeztet.

Érvei azonban jól láthatóan leperegnek a szóvivőről, aki egyre jobban belelovalja magát, és már a Lidlben kenyérért harcoló embereket vizionál. A konzervatív politikus hiába mutat rá, hogy biogazdálkodásokkal nem tartható el az emberiség, a fosszilis anyagokból előállított műtrágya elengedhetetlen ahhoz, hogy mindenki elegendő ételhez jusson. 

– Mégis hogyan látná el a világot, amikor a terményeinket elpusztítják az aszályok, az árvizek, az erdőtüzek és viharok?! – veti ellen Phoebe Plummer.

– Nem azt mondom, hogy nem kell visszafogni a károsanyag-kibocsátást. Csak azt, hogy akkor kell megtenni, mikor már megvan hozzá a technológia, hogy helyettesítsük a felhasznált energiát. Ellenkező esetben az fog történni, amivel riogat; nem tudjuk élelemmel ellátni a világ népességét – próbálja magyarázni a műsorvezető. 

 

Az interjú végére a dühbe guruló klímaaktivista már némileg személyeskedni próbál, és azzal támadja a konzervatív politikust, hogy az ő több millió fontos vagyonából vajon hány család háztartását lehetne kifizetni.

 

A beszélgetés záró részében Jacob Rees-Mogg már szinte egy mondatot sem tud befejezni anélkül, hogy ne vágnának szavába, így inkább megköszöni az interjút, azzal, hogy reményei szerint máskor is folytatják majd a vitát.

A Just Stop Oil brit szervezet másik aktivistáját, Anna Hollandot korábban lapunk is kérdezte róla, miért tartják jó ötletnek paradicsomlevest önteni Vincent van Gogh Napraforgó című alkotására. Ő is elismerte, hogy azért választották a holland mestert, mert mindenki ismeri, biztosak lehettek benne, hogy mindenki meghallja üzenetüket.

 

Polgári ellenállást folytatunk a bűnöző kormányunk ellen, ezért minden erőszakmentes dolgot meg kell tennünk, ami csak szükséges

 

– magyarázta.

Az interjú teljes verziója angolul itt tekinthető meg

Borítókép: Phoebe Plummer klímaaktivista konzervatívok elleni tüntetése (Fotó: Thomas Krych/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.