A borok és ételek harmonizálásával kapcsolatos első gondolatok már a görög, illetve a római kor jeles szerzőinél megtalálhatók, de a témának már-már tudományos megalapozottságú, rendszerezett, módszeres kutatása az utóbbi nem egészen két évszázad fejleménye. Az igazi „boom” ebben a kérdésben a második világháború után következett be. Ekkor került a kérdés a szakma érdeklődésének homlokterébe, tettek szert világszintű ismertségre a jelentősebb étteremkalauzok, s alakultak meg a legjelentősebb szakmai szervezetek. 1969-ben alakult meg az Nemzetközi Sommelier Szövetség (Association de la Sommellerie Internationale), valamint a Wine & Spirit Education Trust (WSET), melynek akkreditált képzései Magyarországon is működnek több évtizede. Egy évvel később jött létre a francia pohárnokok szövetsége (Union de la Sommellerie Française – UDSF).
Az éttermi kultúra fejlődése s a borturizmus sokat segített ebben a folyamatban, annyi minden esetre egyértelmű, hogy szakmai körökben immár hosszú ideje vitathatatlan kérdésnek tekintik azt, hogy a bor és az ételek együttes élvezete olyan magasabb dimenziója a gasztronómiának, amit egyetlen más itallal való társítás (sör, párlatok, fermentált alkoholmentes nedűk, koktélok, gyümölcslevek) sem képes túlszárnyalni.
Nem véletlen, hogy a Michelin csillagos éttermek esetében egyfajta kötelező gyakorlatnak számít az ételsor mellé borpársítást ajánlani, jellemzően persze úgy, hogy a vendégnek is megvan a lehetősége arra, hogy maga állítsa össze a borsort az ételek mellé, s akár több bort is megkóstoljon egyetlen fogáshoz.
Ezzel együtt a borbárok ritkán kínálnak meleg fogásokat, a jellemző borkorcsolyák a sajttál, felvágottastál, esetleg hideg kencék. Ebbe a sorban tartozott a párkányi Borok háza is sok ideig, az az intézmény, amihez hasonlóra igen nagy szükség lenne Erdélyben, a Délvidéken és Kárpátalján is.

A Borok Háza olyan szakmai központ, mely elsősorban a nagyközönséget célozta, edukációs szerepe túlbecsülhetetlen, ide betérni és akárcsak az aznap nyitott borokat végigkóstolni felér egy gyorstalpalóval a felvidéki borok témájában. E rovatban foglalkoztam már Párkány eme nevezetességével, akkor még nem működtek szimbiózisban a Pixel nevű a meleg konyhás szórakozóhellyel.