A rendszerváltás utáni évtized a bor renenszánszáé volt, a következő viszont a pálinkáé. A bor esetében nem volt szükség technológiai paradigmaváltásra, a borkészítés alapfogalmai mind a bortermelők, mind a közönség körében világosak voltak, lényegében a mennyiségelvű szemléletet minőségelvűre kellett cserélni, s felhagyni a mesterséges édesítéssel. A pálinka viszonylatában teljesen más volt a helyzet. Gondoljunk csak vissza a kommunista korszak pálinkának nevezett, vegyipari termékekkel aromásított szeszesitalaira, melyek a szintetikus illat- és ízjegyek miatt túlzás nélkül élvezhetetlennek számítottak. Készültek persze akkor is házilag korrekt pálinkák, az évszázadokra visszatekintő hagyományos kisüsti-módszerrel, de az e címszó alatt kereskedelmi forgalomba hozott termékek zöme értékelhetetlen volt.
A kétezres évek elején indult meg az erjedés a szakmában, hogy stílszerű legyek. 2000-ben indult a harci Brill, 2002-ben az Agárdi, a Balatonalmádiban működő Csalló bérfőzéssel indult, 2005 óta készít saját címkés termékeket, 2005-ben startolt a Zimek Zamárdiban, 2006-ben a lajosmizsei Gusto, 2008-ban a Gyulai pálinkamanufaktúra, hogy néhány példát mondjak. Miként a kézműves sör műfajában is megelőzték néhányan a 2010-es nagy fellendülést (pl. Kárpi, Rízmájer, Szent András), úgy a pálinkafőzdék között is akad néhány, mely már 2000 előtt valódi pálinkát főzött, mint a Szicsek (1982), Márton János, a szakmában nagy respektusnak örvendő „Márton és lányai” márkanév birtokosa (1991) vagy a Bolyhos család (1994).
Mára sikerült eljutni oda, hogy minden magát valamire tartó étterem itallapja pálinkákat is felvonultat, megtaláljuk a minőségi pálinkákat az italszaküzletekben, nemzeti dohányboltokban és a bevásárlóközpontokban, rendszeresen szerveznek pálinkafesztiválokat és etalonértékű nemzetközi pálinkaversenyeket. Utóbbiak eredménytáblázataira érdemes odafigyelni, hisz itt is igaz az, ami a rangos borversenyek esetében: egy jó pálinka vagy bor nem kap garantáltan érmet, de az érmes nedűk úgyszólván mindig kiemelkednek az átlagból.