Szankciók nélkül nincs uniós tagjelöltség Grúziának?

Grúzia 2022 márciusában nyújtotta be az európai uniós tagság iránti kérelmét. Az Európai Tanács 2022 júniusában megvitatta a kérelmet, és leszögezte: készen áll arra, hogy megadja a tagjelölt státust Grúziának, amint az ország kezeli az Európai Bizottság által az uniós tagsági kérelemről készített véleményben meghatározott prioritásokat. A grúz kormánypárt főtitkára szerint a szankciók hiánya miatt késik a tagjelöltség.

Magyar Nemzet
2023. 05. 01. 15:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kakha Kaladze, a kormányzó Grúz Álom – Demokratikus Grúzia párt főtitkára, Tbiliszi polgármestere szerint  tagjelölti státus megtagadása politikai döntés volt, és ezt a közvélemény is nagyon jól tudja. Brüsszel azért nem támogatja az integrációt, mert Grúzia nem indít háborút, nem nyit második frontot az országban – tette hozzá arra utalva, hogy Grúzia önállóan nem szankcionálta Oroszországot, de csatlakozott például a nemzetközi pénzügyi intézkedésekhez. A tbiliszi polgármester hozzátette, hogy a hatóságok nagy erőkkel dolgoznak a tagjelöltté váláshoz adott 12 ajánlás végrehajtásán – jelentette az InterPressNews grúz hírügynökség.

Az Európai Bizottság a tervek szerint októberben nyújtja be ajánlásait az Európai Tanácsnak, tagjelölt lehet-e Grúzia.

Emlékezetes, Irakli Garibasvili grúz miniszterelnök 2022. február 25-én jelentette be, hogy nem tervez szankciókat bevezetni Oroszországgal szemben, és ezt nemzeti érdekekkel magyarázta. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ezután 2022. március elején visszahívta a tbiliszi nagykövetet „a grúz hatóságok erkölcstelen álláspontja miatt” a szankciók kérdésében. Később, 2022 júniusában az EU Moldovának és Ukrajnának megadta a tagjelölti státust, Grúziát azonban egyelőre elutasították, és csak az európai perspektívát ismerték el.

Borítókép: Könnygázzal oszlatta szét a grúziai rendőrség a külföldi ügynökökről szóló törvény elleni tüntetést (Fotó: David Mdzinarisvili/Anadolu Agency via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.