időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Továbbra sem tisztázottak a moszkvai dróntámadás körülményei

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.05.04. 12:34 2023.05.04. 15:20
Továbbra sem tisztázottak a moszkvai dróntámadás körülményei

Az Egyesült Államok fokozott elővigyázatossággal kezeli Oroszország szerdai állítását azzal kapcsolatban, hogy lelőttek két ukrán drónt, amely a Kremlt vette célba Moszkvában – közölte Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Láttam az erről szóló híreket. Nem tudom, hitelesek-e, nem lehet tudni

– mondta Blinken, hozzátéve, hogy minden olyan információt, amely a Kremlből jön, fokozott elővigyázatossággal kezelnek.  

Karine Jean-Pierre, a washingtoni Fehér Ház szóvivője az esettel kapcsolatban azt mondta, az Egyesült Államok nem tudja megerősíteni Oroszország állításának hitelességét.

Hozzátette, hogy a konfliktus kezdete óta az Egyesült Államok nem bátorítja Ukrajnát arra, hogy a határain kívülre indítson támadásokat.

 

Catherine Colonna francia külügyminiszter „legalábbis különösnek” nevezte csütörtökön az előző napi, Moszkva elleni állítólagos ukrán dróntámadások esetét.

A France Inter rádiónak nyilatkozva Colonna kijelentette, nem hajlandó „találgatások kis játszmájába” belemenni. Úgy fogalmazott, „normál helyzetben kevéssé hihető”, hogy drónok eljuthatnak egészen a Kremlig, és felidézte, hogy az ukránok szerdán hivatalosan is jelezték, hogy semmi közük nincs az esethez. 

Catherine Colonna bírálta Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettesének szavait, aki Telegram-csatornáján úgy fogalmazott a dróntámadás után, hogy meg kell semmisíteni Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt és kijevi bandáját.

A francia külügyminiszter sajnálatosnak nevezte Medvegyev szélsőséges felhívását, amellyel „ismét csak Oroszország részéről igyekeznek félelmet kelteni és ürügyet találni arra, hogy igazolni tudják az igazolhatatlant”.

Farhan Haq, az ENSZ helyettes szóvivője is úgy nyilatkozott, a világszervezet nincs abban a helyzetben, hogy megerősíthetné a dróntámadásokkal kapcsolatos állításokat.

Felhívta az érintett feleket, hogy tartózkodjanak minden olyan megnyilvánulástól vagy lépéstől, amely tovább élezné a konfliktust.

Borítókép: A Kreml környéke a 2023. május 3-i állítólagos dróntámadás után (Fotó: Anadolu Agency/Ali Cura)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.