Moszkva elleni újabb szankciókat jelentettek be a G7-ek

A csoport külügyminiszterei már áprilisban bejelentették, készek a büntetőintézkedések fokozására.

Magyar Nemzet
2023. 05. 19. 10:34
BIDEN, Joe; VON DER LEYEN, Ursula; TRUDEAU, Justin; KISIDA, Fumio
Hirosima, 2023. május 19. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Joe Biden amerikai elnök és Kisida Fumio japán miniszterelnök (b-j) a Hirosima elleni amerikai atomtámadás áldozatainak emlékére az Atombomba-kupola körül létesített hirosimai Béke Emlékparkban álló emlékmûvet megy megkoszorúzni a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítõ csoport, a G7 háromnapos hirosimai csúcstalálkozójának elsõ napján, 2023. május 19-én. MTI/EPA pool/Franck Robichon Fotó: Franck Robichon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új, Moszkva elleni szankciókat jelentettek be a G7-országcsoport tagjai pénteken a csoport hirosimai csúcstalálkozóján, a büntetőintézkedések az orosz gyémántüzletet érintik.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke bejelentette, hogy az Európai Unió korlátozni fogja az Oroszországgal folytatott gyémántkereskedelmet.

– A gyémántok nem az örökkévalóságnak szólnak – fogalmazott Michel, szójátékával a híres James Bond-filmre utalva. Az Európai Unió egyik vezető diplomatája hozzátette, hogy a G7-ek emellett igyekeznek meggyőzni a szankciók fontosságáról azokat az államokat is, melyek nem tagjai az országcsoportnak. A csúcsra több ilyen országot, például Indiát is meghívták.

Mindeközben az Egyesült Királyság szintén büntetőintézkedéseket tett közzé a Moszkvának évente több milliárdos hozamot biztosító orosz gyémántbányászat és -kereskedelem ellen.

A G7-csoport külügyminiszterei már áprilisban bejelentették: készek az Oroszország elleni szankciók fokozására. 

A háromnapos, ugyancsak Japánban tartott tanácskozáson Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán és az Egyesült Államok vezető diplomatái követelték az orosz erők azonnali, feltétel nélküli kivonását az ukrán területekről.

 

Borítókép:Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Joe Biden amerikai elnök és Kisida Fumio japán miniszterelnök (b–j) a Hirosima elleni amerikai atomtámadás áldozatainak emlékére az Atombomba-kupola körül létesített hirosimai Béke Emlékparkban álló emlékművet megy megkoszorúzni a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 háromnapos hirosimai csúcstalálkozójának első napján, 2023. május 19-én (Fotó: MTI/EPA pool/Franck Robichon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.