A diplomáciai és a védelmi stratégiáról tanácskoznak Észak-Koreában

A „megváltozott nemzetközi helyzet” miatt tanácskozik az észak-koreai állampárt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 17. 9:38
KIM Dzsong Un
Phenjan, 2023. április 11. Az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA) által 2023. április 11-én közreadott képen Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt fõtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság elsõ elnöke (k) részt vesz a párt központi katonai bizottságának az ülésén Phenjanban április 10-én. MTI/AP/KCNA/KNS Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „megváltozott nemzetközi helyzet” miatt tanácskozik az észak-koreai állampárt, a megbeszélésen részt vesz rajta Kim Dzsong Un észak-koreai vezető is – jelentette szombaton az állami média.

Ez a Koreai Munkapárt 8. Központi Bizottságának nyolcadik kibővített plenáris ülése – pontosította a KCNA hírügynökség.

A várhatóan több napig tartó tanácskozáson szó van az idei első félévi gazdasági tervek felülvizsgálatáról is.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint a tanácskozás hátterében az áll, hogy Phenjan meg akarja erősíteni kapcsolatait Kínával és Oroszországgal, valamint hogy egyre intenzívebb az amerikai–kínai rivalizálás, az ukrajnai háború Észak-Koreára is hatással van, és egyre szorosabb a részben Észak-Korea ellen összeálló amerikai–japán–dél-koreai együttműködés.

Phenjan csütörtökön újfent tesztelt két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát saját szárazföldje és a Japán-tenger felett. Pénteken pedig a dél-koreai Puszanba érkezett az Egyesült Államok egyik nukleáris meghajtású tengeralattjárója. A USS Michigan – hat év óta az első ilyen típusú tengeralattjáró a dél-koreai vizeken – a szöuli védelmi minisztérium közleménye szerint közös, amerikai–dél-koreai haditengerészeti gyakorlatokban vesz majd részt.

Borítókép: Az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA) által 2023. április 11-én közreadott képen Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke részt vesz a párt központi katonai bizottságának az ülésén Phenjanban április 10-én (Fotó: MTI/AP/KCNA/KNS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.