A jogász válaszol: ilyen következményei vannak, ha az ukrán hadköteles állampolgár külföldre szökik

Büntetőjogi felelősségre csak akkor vonhatják az illetőt, ha bizonyítani tudják, hogy valóban a katonáskodás elől szökött el.

Magyar Nemzet
Forrás: KárpátHír2023. 06. 13. 12:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Büntetések egész sora várja azokat a hadköteles ukrán állampolgárokat, akik a hazájuk védelme helyett inkább külföldre szöktek – írja a KárpátHír

Vladiszlav Jurcsak, a T&T Partners jogásza elmagyarázta, milyen következményei lehetnek, ha valaki megtagadva a katonáskodást törvénytelen úton elhagyja az országot. Elmondta, minden egyes esetet az adott szituáció alapján bírálnak el.

A jogász véleménye szerint azonban van némi joghézag az ukrán törvényekben. Büntetőjogi felelősségre csak akkor vonhatják az illetőt, ha bizonyítani tudják, hogy valóban a katonáskodás elől szökött, amikor illegális úton elhagyta az országot.

Amennyiben a hadköteles korú személy a határátkelőket elkerülve, vagy a határátlépésre feljogosító iratok nélkül jutott át az államhatáron, háromezer-négyszáz és nyolcezer-ötszáz hrivnya közötti közigazgatási bírságot és legfeljebb tizenöt napi elzárást róhat ki a bíróság.

Amennyiben hamis papírokkal történt a határátlépés, az érintettre hat hónaptól két évig terjedő szabadságvesztés vár. 

Megint más elbírálás alá esik, ha a szökevény a hatósági személy vesztegetésével jut külföldre. Ez tizenhétezertől hatvannyolcezer hrivnyáig terjedő pénzbüntetést, vagy kettőtől négy évig tartó szabadságvesztést von maga után. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.