Antiszemitizmussal vádolják Bident újabb Izrael-ellenes lépése miatt

Ted Cruz texasi szenátor elítélte, hogy a Biden-adminisztráció visszavonta Donald Trump 2020-as intézkedését, amely engedélyezte a tudományos együttműködést az izraeli Júdea és Szamária területén működő egyetemekkel.

Magyar Nemzet
Forrás: Breitbart2023. 06. 26. 7:30
BIDEN, Joe; McCARTHY, Kevin
Washington, 2023. május 29. Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Ház Roosevelt termében, miután Kevin McCarthy-val, a Képviselõház elnökével véglegesítette az elõzõ napon megkötött egyezséget az Egyesült Államok államadósság-plafonjának megemelésérõl 2023. május 28-án este. A demokraták vezette Fehér Ház és a Képviselõházat vezetõ republikánusok között hetek óta tartó kiélezett tárgyalások tétje az államadósság-plafon megemelése volt, aminek hiányában az Egyesült Államok június elejétõl nem lenne képes törleszteni lejáró államadósságát. MTI/AP/Manuel Balce Ceneta Fotó: Manuel Balce Ceneta
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap kiadott nyilatkozatában Ted Cruz texasi republikánus szenátor bírálta a Biden-kormányt, amiért bojkottot vezet be a Júdeában és Szamáriában (vagyis Ciszjordániában) élő zsidókkal való tudományos és technológiai együttműködés ellen, írja a Breitbart amerikai híroldal. 

Bidenék kormányzásuk első napja óta kampányokat indítottak izraeli szövetségeseink ellen

– vélte a szenátor. A külügyminisztérium „azt mondja az egész amerikai kormánynak, hogy ne működjenek együtt a zsidókkal Júdeában és Szamáriában” – tette hozzá Cruz. A szenátor azt is sérelmezte, hogy az intézkedést titokban küldték meg a képviselőháznak, és csak az újságírók szemfülessége révén került nyilvánosságra.

A Biden-adminisztráció visszavonta Donald Trump volt elnök 2020-as intézkedését, amely lehetővé tette az amerikai egyetemek, valamint a Júdea és Szamária területén működő izraeli intézmények közötti együttműködést. Cruz szerint ez területi alapú diszkrimináció.

A Biden-kormányzat döntését a republikánus zsidó koalíció vezetősége is elítélte. 

A szervezet országos elnöke, Norm Coleman volt szenátor és Matt Brooks vezérigazgató közleményében a Biden-kormány „rövidlátó” külpolitikáját bírálta, amely szerintük „új mélypontra jutott”. A mostani döntést „ egy újabb példának tartják arra nézve, hogy Biden Barack Obama korábbi elnök Izrael-ellenes közel-keleti politikájához ragaszkodik”.

Cruz szenátor ígéretet tett arra, hogy „mindent meg fog tenni, hogy visszafordítsa ezt a döntést”, és hogy a jövőben megakadályozzon minden ilyen „antiszemita diszkriminációt”.

Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Jordániától Ciszjordániát, ahol több mint 130 települést alakított ki zsidó telepesek számára, noha a nemzetközi jog tiltja civilek be- vagy kitelepítését háborúban elfoglalt területekre vagy területekről. A palesztinok Ciszjordániában és a Gázai övezetben kelet-jeruzsálemi fővárossal szeretnék létrehozni saját államukat. A térségben mindennaposak az összetűzések, a múlt hét folyamán az ENSZ emberi jogi főbiztosa a helyzet lehetséges eszkalálódására figyelmeztetett. A múlt héten közel húsz embert, zömében palesztinokat öltek meg Ciszjordániában az izraeli hadseregnek a térségben indított razziái során. 

Az AFP francia hírügynökség hivatalos palesztin és izraeli forrásokból összeállított adatai szerint az izraeli–palesztin konfliktusnak az év eleje óta már több mint 200 halálos áldozatáról − 174 palesztinról, 25 izraeliről, egy ukrán és egy olasz állampolgárról − tudni.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Manuel Balce Ceneta)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.