Súlyosbodhat a ciszjordániai helyzet az ENSZ szerint

A Ciszjordániában dúló erőszak súlyos eszkalálódására hívta fel a figyelmet pénteken az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Gábor Márton
2023. 06. 23. 13:03
Dzsenín, 2023. június 19. Füst tör a magasba a palesztinok és az izraeli hadsereg között kitört összecsapásban Ciszjordánia északi részén, a Dzsenínben 2023. június 19-én. Az összecsapásokban két palesztin életét vesztette, több izraeli katona megsebesült. MTI/EPA/Alaa Badarneh Fotó: Alaa Badarneh
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A legutóbbi gyilkosságok és erőszakcselekmények, valamint az őket kísérő uszító retorika csak még mélyebb örvénybe taszítja az izraelieket és a palesztinokat” − jelentette ki Volker Türk.

Az emberi jogi főbiztos egyúttal sürgette Izraelt, vizsgálja felül ciszjordániai műveleteit és az ott alkalmazott intézkedéseket, és hozza őket összhangba a nemzetközi emberi jogi kritériumokkal, beleértve az emberi élet védelmét.

 Emellett kiemelte: Izraelnek a nemzetközi humanitárius jog értelmében kötelessége garantálni a közbiztonságot az általa megszállva tartott területen.

Ha véget akarunk vetni az erőszaknak, véget kell vetni a megszállásnak

 – fogalmazott az emberi jogi főbiztos.

A hét eleje óta körülbelül 20 embert, zömében palesztinokat öltek meg Ciszjordániában az izraeli hadseregnek a térségben indított razziái során. 

Volker Türk azt mondta, az izraeli biztonsági erők 2023-ban már 126 palesztint öltek meg Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben, köztük 21 fiút és egy lányt.

Az AFP francia hírügynökség hivatalos palesztin és izraeli forrásokból összeállított adatai szerint az izraeli–palesztin konfliktusnak az év eleje óta már több mint 200 halálos áldozatáról − 174 palesztinról, 25 izraeliről, egy ukrán és egy olasz állampolgárról − tudni.

Borítókép: Füst tör a magasba a palesztinok és az izraeli hadsereg között kitört összecsapásban Ciszjordánia északi részén, Dzsenínben. (Forrás: MTI/EPA/Alaa Badarneh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.