Az illegális bevándorlók között rengeteg a mentálisan beteg

Egy nemrég nyilvánosságra hozott kutatás szerint az illegális bevándorlók körében csaknem négyszer annyi mentális beteg található, mint a franciák között.

Gábor Márton
2023. 06. 12. 14:37
null
Arrecife, 2023. április 09. Európába igyekvõ afrikai illegális bevándorlók a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote szigetén fekvõ Arrecife kikötõjében 2023. április 9-én. A spanyol tengeri mentõszolgálat hajója 145 migránst vett fedélzetére három csónakból. MTI/EPA/EFE/Adriel Perdomo Fotó: Adriel Perdomo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt napokban Abdalmasih Hanoun, a június 8-án, csütörtökön Annecyben elkövetett támadás gyanúsítottja miatt ismét felmerült a mentális betegség kérdése. A férfi ellen szombaton vádat emeltek gyilkossági kísérlet miatt, és előzetes letartóztatásba helyezték. A szíriából származó illegális bevándorlóval kapcsolatban felmerül a gyanúsított mentális egészségi állapotának kérdése, a nyomozók szerint azonban a tettesnek nincs ismert pszichiátriai előélete.

Egy korábbi kutatás ugyanakkor rávilágított arra, hogy az Európai Unión kívülről érkező bevándorlók jó része valamilyen mentális betegségben szenved. A kutatásban résztvevő illegális bevándorlók 35,91 százaléka nyilatkozott mentális zavarról, ami a statisztikák szerint sokszorosa a francia átlagnak. Az országban ugyanis csak minden tizedik ember állítja, hogy élete során diagnosztizáltak nála pszichiátriai vagy pszichológiai rendellenességet. 

Az illegális bevándorlók nyilatkozatainak egy része azonban csalás lehet, ugyanis ha valamilyen bűncselekmény elkövetésének vádjával letartóztatnak egy labilis személyt, akkor nagyon kevés esetben toloncolják vissza a származási országába. 

Ez lehetővé teszi a tartózkodási engedély megszerzését és az olyan kezelés költségeinek fedezését, amely a származási országban gazdaságilag elfogadható feltételek mellett sem lenne elérhető. Vagyis a súlyos pszichiátriai rendellenesség a legtöbb esetben nem a kitoloncolás, hanem az ingyenes kezelés alapját képezi.

A Le Point francia lap által megkérdezett pszichiáter azonban egy másik oldalról közelíti meg a beteg migránsok ügyét. Az Ile-de-France régióban dolgozó szakorvos  szerint a mentális problémákkal küzdő migránsok számának rohamos növekedése azzal fenyeget, hogy túlterheltté válik az egészségügyi rendszer. Az ilyen, pszichiátriai ellátást nyújtó létesítmények ráadásul már így is rendkívül alulfinanszírozottan működnek Franciaország-szerte.

Ezek a létesítmények megfelelnének a feladatnak, ha nem lenne ennyi migráns a rendszerben

 – magyarázta a pszichiáter, aki néhány konkrét esetet említett, ezzel bemutatva, hogy mekkora szélmalomharc ezeknek a migránsoknak az ellátása.

Egy marokkói fiatalembert egy civil szervezet küldött a pszichiátriára. Állítólag kiskorú volt. Úgy tettünk, mintha hinnénk neki. Misztikus delíriumban volt. A fiatalember még a nevére sem emlékezett. Egy gondozónak támadt az az ötlete, hogy engedélyezi neki a Facebook használatát. Érdekes módon a bejelentkezési adataira azonnal emlékezett! Kiderült, hogy marokkói állampolgár, azonban nem rendelkezett semmilyen hivatalos dokumentummal, így amint felgyógyult, ismét visszatért az utcára

– jegyezte meg a pszichiáter. Egy másik esetben pedig egy négy éve Franciaországban tartózkodó eritreai férfit helyezett el a rendőrség az intézetben. A férfi a pszichiáter elmondása szerint azt állította, hogy szűz, és olyan nőt keresett, akinek nincs vaginája, hogy a gyermekvállalás kockázata nélkül közösülhessen vele. Az előírt kezelések után pedig az eritreai migráns eltűnt.

Borítókép: Illusztráció (MTI/EPA/EFE/Adriel Perdomo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.