Megemlékezést tartottak a franciaországi késelés helyszínén

Az elkövetőt a hétvégén szigorúan őrzött cellába helyezték, attól tartva, hogy öngyilkosságot követ el.

2023. 06. 11. 17:27
null
Annecy, 2023. június 11. Megemlékezõk a három nappal korábban a kelet-franciaországi Annecy városában elkövetett késes támadás helyszínén elhelyezett virágok mellett 2023. június 11-én. Az elkövetõ hat embert, köztük négy kisgyermeket sebesített meg a város egyik parkjában. A megszúrt gyerekek közül mindegyik állapota életveszélyes. MTI/EPA/Gregory Ros Fotó: Gregory Ros
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy ötezren gyűltek össze vasárnap délelőtt a franciaországi Annecy városában, azon a helyszínen, ahol múlt héten egy 31 éves szíriai menekült megkéselt hat embert, köztük négy gyermeket. A jelenlévők zöme gyermekeivel együtt érkezett, hogy szolidaritásukat fejezzék ki az érintettekkel – számolt be a Le Figaro francia napilap. Az emberek az utóbbi napokban virágokat, plüssjátékokat és személyes üzeneteket helyeztek el a támadás helyszínén.

Francois Astorg, a város polgármestere beszédében kiemelte, „a támadás tragédia, mely városunkat, az országot és az egész világot érinti”.

A múlt heti gyilkossági kísérlet az egész világot megrázta, a francia sajtónak olyanok is nyilatkoztak, akik szerencsés véletlen folytán nem váltak a tragédia érintettjeivé. Egy háromgyermekes édesanya elmondta, munkahelyén értesült a támadásról és egyből pánikba esett, ugyanis legkisebb, 13 hónapos gyermekére dadus vigyázott. Mások arról beszéltek az újságíróknak, hogy szeretnének visszatérni gyermekeikkel a békés, alpesi tóra néző árnyékos játszótérre. Az MTI közlése szerint a helyi hatóságok pszichológusok által nyújtott lelki támogatást ajánlottak fel a sebesültek és családtagjaik, valamint a szemtanúk számára.

A hatóságok a hétvégén a sérültek állapotáról is tájékoztatták a sajtót – közlésük szerint már nincsenek életveszélyes állapotban, de a négy gyermek továbbra is kórházi ápolásra szorul.

Mindeközben gyilkossági kísérlet miatt őrizetbe vették és vádat emeltek az elkövető, Abdelmasih H. ellen, aki Szíriából érkezett a kontinensre. A férfi Svédországban állandó tartózkodási engedélyt kapott, melynek segítségével szabadon utazhatott Franciaországba, ahová hónapokkal ezelőtt érkezett. A Le Parisien francia napilap vasárnap arról számolt be, Abdelmasih H.-t egy másik, a szigorúan őrzött foglyok számára fenntartott magáncellába helyezték. Ebben a cellában ugyanis minden bútornak lekerekített sarka van, emellett olyan ágyneműt és ruhákat kapott, melyek könnyen szakadnak, elkerülve annak lehetőségét, hogy öngyilkosságot kövessen el.

A férfi ez idáig nem nyilatkozott arról, miért támadt rá a gyermekekre, ám Line Bonnet-Mathis annecyi ügyész szerint az elkövető pszichiátriai vizsgálata során találtak arra utaló jeleket, hogy Abdalmasih H. elmezavarral küszködik.

A férfi szervezetében nem találtak alkoholra vagy kábítószerekre utaló nyomokat. A francia sajtó úgy tudja, a férfi hónapok óta hajléktalanként élt a városban, egy lépcsőházban aludt, de a lakók kedves és nyugodt embernek írták le. A svéd hatóságok megerősítették, hogy a szíriai Abdalmasih H. tartózkodási engedélyt kapott 2013-ban Svédországban, de 2017 óta rendszeresen beadott állampolgársági kérelmeit elutasították. A francia belügyminisztérium úgy tudja, hogy az elkövető a közelmúltban Svájcban és Olaszországban is beadott menedékkérelmet. A francia hatóságok a svédországi menekültstátuszára hivatkozva utasították el a kérelmét, s erről a férfi e-mailben kapott értesítést a támadás előtt négy nappal.

A Reuters hírügynökség kiemelte cikkében: Franciaországban 2012 óta a mostani volt az első olyan támadás, amikor kifejezetten gyermekeket vett célba az elkövető. A 11 évvel ezelőtti támadás során az al-Kaida terrorszervezethez csatlakozott, francia állampolgárságú Mohammed Merah hét embert – egy toulouse-i zsidó iskola egyik diákját és tanárát, utóbbi két gyermekét, valamint három katonát – lőtt le.

Borítókép: Megemlékezők a három nappal korábban a kelet-franciaországi Annecy városában elkövetett késes támadás helyszínén elhelyezett virágok mellett 2023. június 11-én (Fotó: MTI/EPA/Gregory Ros)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.