időjárás 25°C Eufrozina , Kende 2023. szeptember 25.
logo

Orbán Viktor: Ősszel Magyarország ellenfelei egyszerre lépnek fel a követeléseikkel

Az oroszok meghiúsítottak egy ukrán támadást

Magyar Nemzet
Forrás: BBC, MTI
2023.06.05. 08:27 2023.06.05. 09:25
Az oroszok meghiúsítottak egy ukrán támadást

Nagyszabású offenzívát indítottak az ukrán fegyveres erők öt frontszakaszon a donyecki régió déli részén vasárnap reggel, amely nem járt sikerrel – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfőre virradóra. A tábornok szerint az ukrán fél stratégiai tartalékának 23. és 31. gépesített dandárját vetette be más katonai egységek és alegységek támogatásával. Mint mondta, a támadásban összesen hat gépesített és két harckocsizászlóalj vett részt. Beszámolója szerint az ukrán hadsereg célja az volt, hogy áttörje az orosz védelmet a front Kijev szerint legsebezhetőbb szakaszán.

 

Az ellenség nem érte el a céljait, nem járt sikerrel

 

– hangoztatta Konasenkov.

A szóvivő szerint az orosz Kelet csapatcsoport fellépésének eredményeként az ukrán veszteségek több mint 250 katonát, 16 harckocsit, 3 gyalogsági harcjárművet, 21 páncélozott harcjárművet tettek ki. Valerij Geraszimov, az egyesített csapatcsoport parancsnoka, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke a beszámoló értelmében ebben az időszakban az egyik előretolt ellenőrzőponton tartózkodott ebben az irányban.

 

A hírre Kijev egyelőre nem ragált, ha viszont igaz, az azt jelezheti, hogy megkezdődhetett az eredetileg tavaszra ígért ukrán ellentámadás. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök számára nagy a tét, hiszen ahhoz, hogy szövetségesei lelkesedését fenntartsa, eredményeket kellene elérnie.

 

Oleg Szoskin, Leonyid Kucsma volt ukrán elnök tanácsadója szerint Zelenszkij helyzete egyre reménytelenebb. Az ukrán államfő lassacskán egyre több támogatást veszít a nyugati szövetségeseitől és egyre kevesebb bizalmat kap a saját népétől – mutatott rá Szoskin. Szerinte a nyugati szövetségesek már nem hisznek az ellentámadás sikerében, és felszólalnak annak megindítása ellen, miközben Ukrajnában is egyre nagyobb az elégedetlenség.

Eközben az ukránok oldalán harcoló orosz fegyveres egységek, az Oroszország Szabadsága Légió (FRL) és az Orosz Önkéntes Hadtest (RDK) arról számoltak be, hogy az ukrán határhoz közeli Belgorodban elfogtak néhány orosz katonát. Vjacseszlav Gladkov, a belgorodi terület kormányzója kezdetben beleegyezett, hogy a foglyok ügyében találkozzon a fegyveresekkel, azok azonban később azt állították, hogy a találkozóra nem került sor, és bejelentették, hogy a foglyokat átadják Ukrajnának.

 

Oroszország Ukrajnát vádolja a határ menti területeit ért közelmúltbeli támadásokért, bár Kijev tagadja érintettségét.

 

Gladkov kormányzó egy belgorodi erőmű elleni dróntámadásról is beszámolt. A Telegramon közzétett üzenete szerint egy drónról ledobott robbanóanyag miatt ütött ki tűz egy energetikai létesítményben, írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/AP/Vadim Belikov)

Háború Ukrajnában

Robert C. Castel: A Nyugat benézte az ukrajnai háborút + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.