Az oroszok meghiúsítottak egy ukrán támadást

Legalább 250 ukrán katona vesztette életét, nem kizárt, hogy megkezdődött a tavaszi offenzíva.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC, MTI2023. 06. 05. 8:27
null
Harkiv, 2023. március 9. Belgorod térségébõl fellõtt orosz rakéták a kelet-ukrajnai Harkivból fényképezve 2023. március 9-én hajnalban. Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint az orosz haderõ 81 rakétával és 8 drónnal támadta Kijevet, Odesszát és Harkivot, köztük Kindzsal hiperszonikus rakétákkal is, melyeket az ukrán légvédelem nem tud elhárítani. Az ukránok szerint 34 más típusú rakétát, köztük négy Sáhed kamikaze drónt sikerült lelõniük. MTI/AP/Vadim Belikov Fotó: Vadim Belikov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyszabású offenzívát indítottak az ukrán fegyveres erők öt frontszakaszon a donyecki régió déli részén vasárnap reggel, amely nem járt sikerrel – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfőre virradóra. A tábornok szerint az ukrán fél stratégiai tartalékának 23. és 31. gépesített dandárját vetette be más katonai egységek és alegységek támogatásával. Mint mondta, a támadásban összesen hat gépesített és két harckocsizászlóalj vett részt. Beszámolója szerint az ukrán hadsereg célja az volt, hogy áttörje az orosz védelmet a front Kijev szerint legsebezhetőbb szakaszán.

 

Az ellenség nem érte el a céljait, nem járt sikerrel

 

– hangoztatta Konasenkov.

A szóvivő szerint az orosz Kelet csapatcsoport fellépésének eredményeként az ukrán veszteségek több mint 250 katonát, 16 harckocsit, 3 gyalogsági harcjárművet, 21 páncélozott harcjárművet tettek ki. Valerij Geraszimov, az egyesített csapatcsoport parancsnoka, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke a beszámoló értelmében ebben az időszakban az egyik előretolt ellenőrzőponton tartózkodott ebben az irányban.

 

A hírre Kijev egyelőre nem ragált, ha viszont igaz, az azt jelezheti, hogy megkezdődhetett az eredetileg tavaszra ígért ukrán ellentámadás. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök számára nagy a tét, hiszen ahhoz, hogy szövetségesei lelkesedését fenntartsa, eredményeket kellene elérnie.

 

Oleg Szoskin, Leonyid Kucsma volt ukrán elnök tanácsadója szerint Zelenszkij helyzete egyre reménytelenebb. Az ukrán államfő lassacskán egyre több támogatást veszít a nyugati szövetségeseitől és egyre kevesebb bizalmat kap a saját népétől – mutatott rá Szoskin. Szerinte a nyugati szövetségesek már nem hisznek az ellentámadás sikerében, és felszólalnak annak megindítása ellen, miközben Ukrajnában is egyre nagyobb az elégedetlenség.

Eközben az ukránok oldalán harcoló orosz fegyveres egységek, az Oroszország Szabadsága Légió (FRL) és az Orosz Önkéntes Hadtest (RDK) arról számoltak be, hogy az ukrán határhoz közeli Belgorodban elfogtak néhány orosz katonát. Vjacseszlav Gladkov, a belgorodi terület kormányzója kezdetben beleegyezett, hogy a foglyok ügyében találkozzon a fegyveresekkel, azok azonban később azt állították, hogy a találkozóra nem került sor, és bejelentették, hogy a foglyokat átadják Ukrajnának.

 

Oroszország Ukrajnát vádolja a határ menti területeit ért közelmúltbeli támadásokért, bár Kijev tagadja érintettségét.

 

Gladkov kormányzó egy belgorodi erőmű elleni dróntámadásról is beszámolt. A Telegramon közzétett üzenete szerint egy drónról ledobott robbanóanyag miatt ütött ki tűz egy energetikai létesítményben, írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/AP/Vadim Belikov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.