időjárás 27°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Az ukrán elnök a felrobbantott gátnál járt + videó

Magyar Nemzet
2023.06.08. 15:10 2023.06.08. 15:30
Az ukrán elnök a felrobbantott gátnál járt + videó

Volodimir Zelenszkij a minap felrobbantott Nova Kahovka-i gátnál tett látogatást, eközben az orosz elnök Ukrajnát vádolja a robbantással. A közelben lévő atomerőmű egyelőre nincs veszélyben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a felrobbantott Nova Kahovka-i gátnál tett látogatást, Telegram-bejegyzése alapján Herszonban megtekintett egy átkelőhelyet, ahol az embereket evakuálják az elárasztott területekről. Az ukrán elnök bejegyzése szerint az elsődleges feladat az emberi élet védelme és az emberek segítése, amennyire csak lehetséges. Zelenszkij köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vesz a mentési munkákban.

Az ukrán elnök Oroszországot vádolja a gát felrobbantásával, Zelenszkij szerint Oroszországot felelősségre kell vonni az emberiség ellen elkövetett tetteiért.

Az orosz elnök nem tervezi, hogy a gáthoz látogasson, de megszólalt az orosz fél is a gát felrobbantásával kapcsolatban, szerintük Ukrajnát terheli a felelősség. Vlagyimir Putyin barbár tettnek nevezte a gát felrobbantását, szerinte Kijev robbantotta fel a gátat, mégpedig a Nyugat uszítása nyomán. 

A Reuters hírügynökség értesülései szerint a Kreml azzal vádolta Ukrajnát, hogy a herszoni régióban dolgozó orosz mentőalakulatokra lőnek. A Kreml szóvivője, Dimitri Peszkov egyelőre nem támasztotta alá állítását bizonyítékokkal, ezt megelőzően azonban Ukrajna vádolta meg azzal Oroszországot, hogy a folyó bal partjáról feléjük lőnek.

A robbanás és az azt követő áradás miatt félő, hogy veszélyessé válik a közelben lévő Zaporizzsja atomerőmű, mivel a gát víztározója szolgáltatta a vizet Európa legnagyobb atomerőműve hat reaktorának hűtéséhez. Az ENSZ atomenergia-felügyeleti szerve azonban kijelentette, hogy az atomerőmű számára több hónapra elegendő víz áll rendelkezésre.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója Zelenszkij ukrán elnökkel történt telefonos egyeztetését követően azt írta a Twitteren, hogy a jövő héten Ukrajnába látogat, hogy személyesen győződjön meg a gát felrobbantása után kialakult helyzetről.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b2) és Ihor Klimenko ukrán rendőrfőnök (j2) beszélget, amint látogatást tesznek a gátrobbantás okozta árvíz idején Herszonban 2023. június 8-án, egy nappal a Dnyeper folyón lévő Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése után. (Fotó:MTI/EPA/Mikola Timcsenko)

Gátrobbantás Ukrajnában

Az élelmiszer-biztonságot veszélyezteti a Nova Kahovka-i gátrobbantás

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.