időjárás -2°C Taksony 2023. november 29.
logo

Aggasztó a zaporizzsjai erőmű tározójának vízszintje

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.06.12. 11:20 2023.06.12. 11:23
Aggasztó a zaporizzsjai erőmű tározójának vízszintje

Mihamarabbi hozzáférést sürgetett vasárnap a Nemzetközi Atomenegia-ügynökség (NAÜ) a zaporizzsjai atomerőműhöz és környékéhez, amit a szervezet főigazgatója azzal indokolt, hogy a Nova Kahovka-i gát felrobbantása után az erőmű víztározójában eltérő vízszintadatokat mértek.

Rafael Grossi azt mondta, hogy bár az erőmű belsejéből kapott mérési adatok azt mutatják, a vízszint a hét végén több mint egy napig állandó maradt, a víztározó más részén a vízszint tovább csökken, és már mintegy kétméternyi vízszintkülönbségről tudni.

A szivattyúk folyamatos működtetésének legfontosabb feltétele a vízszint magassága

 – figyelmeztetett közleményében a főigazgató, aki a héten a tervek szerint maga is ellátogat Zaporizzsjába. Grossi kiemelte: elképzelhető, hogy a szintbeli eltéréseket csupán a víztározó egyik elkülönített részén felduzzadt vízmennyiség okozza, ám ahhoz, hogy ebben bizonyosak lehessenek, engedélyt kell kapniuk, hogy az atomerőműtől néhány kilométerre lévő hőerőműbe is beléphessenek.

A gát felrobbantása miatt – biztonsági óvintézkedésként – az atomerőműben csütörtökön az utolsó működő reaktort is leállították. A hat reaktor közül ötben már korábban leállították a maghasadást, és ezzel a hőtermelést. Mivel minden nukleáris reakciót leállítottak, a reaktorokban fokozatosan csökken a hőmérséklet és a nyomás, ennek következtében pedig egyre kevesebb vízre van szükség a radioaktív fűtőelemek hűtéséhez.

A Dnyeper folyón található Nova Kahovka-i gát múlt heti felrobbantása és összeomlása miatt ezrek kényszerültek elhagyni otthonukat, az áradásokban többen meghaltak, és jelentősen csökkent a víz szintje abban a víztározóban, amelyet az atomerőmű hűtéséhez is használtak.

A létesítmény a háború 2022-es februári kitörése után nem sokkal orosz ellenőrzés alá került.

Borítókép: A zaporizzsjai atomerőmű, amikor a Dnyipro folyó vízállása még ki tudta szolgálni a létesítményt. (Fotó: Twitter/OSINTdefender)

Gátrobbantás Ukrajnában

Az élelmiszer-biztonságot veszélyezteti a Nova Kahovka-i gátrobbantás

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.