Több millió tonna termés mehet tönkre az ukrajnai gátrobbantás miatt

Olyan termelési modellre lesznek kénytelenek átállni, amely alacsonyabb termésátlagot eredményez majd.

Magyar Nemzet
2023. 06. 08. 18:54
null
Herszon, 2023. június 7. A Dnyeper folyón lévõ Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése elõidézte árvízbõl mentik az embereket Herszonban 2023. június 7-én. A gátszakadás okozásával a hadban álló ukránok és oroszok egymást vádolják. MTI/AP/Libkosz Fotó: Libkosz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan termelési modellre lesznek kénytelenek átállni, amely alacsonyabb termésátlagot eredményez majd a gabona és az olajosmagvak terén, ugyanis vízellátás nélkül lehetetlen zöldségeket termeszteni – hangsúlyozta az ukrajnai agrárminisztérium a közleményében.
 

 

A tárca beszámolója szerint a gát megsemmisülése több tízezer hektár termőföldet fog elárasztani, és legalább félmillió hektár válhat sivataggá Ukrajna déli részén öntözés hiányában.

Az elárasztott vidékek talajviszonyainak megállapításához teljes körű mezőgazdasági-ökológiai felmérésre, illetve különleges talajhelyreállítási módszerekre lesz szükség

 – ismertette a tárca, amely szerint az érintett vidéken főként zöldségféléket, dinnyét, gabonát és olajos magvakat termesztenek. Ukrajna a világ vezető gabonaexportőrei közé tartozik.

 


Az ukrán hajózási hatóságok szerint a gátszakadás következtében hajózhatatlanná váltak a Dnyeper (Dnyipro) egyes szakaszai, elzárva ezzel a kijevi vezetést egy fontos mezőgazdasági exportútvonaltól.

Mikola Szolszkij agrárpolitikai és élelmiszeripari miniszter szerint a mezőgazdasági ágazat a korábban becsültnél jóval nagyobb veszteségekre számíthat, mert a katasztrófa több évre kiterjedő károkat okozott az öntözési rendszernek. A kahovkai Ukrajna egyik legnagyobb tározója volt. A gátat keddre virradóra felrobbantották, a víztározó ezzel gyakorlatilag megsemmisült. Ukrajna és Oroszország egymást vádolja a támadással.

Borítókép: A Dnyeper folyón lévő Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvízből mentik az embereket Herszonban 2023. június 7-én. A gátszakadás okozásával a hadban álló ukránok és oroszok egymást vádolják. (Fotó: MTI/AP/Libkosz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.