időjárás 17°C Malvin 2023. október 1.
logo

Ukrán csapás ért egy evakuációs központot Herszon közelében, több halott is van

Magyar Nemzet
2023.06.08. 16:02 2023.06.08. 16:13
Ukrán csapás ért egy evakuációs központot Herszon közelében, több halott is van

Tűz alá vettek egy civil evakuációs pontot Hola Prisztanban, ahol két ember életét vesztette – közölte Vlagyimir Szaldo kormányzó. Mint tájékoztatott, az egyik halálos áldozat egy 33 éves, állapotos nő volt. További két civil megsebesült, őket kórházba kellett szállítani.

Vlagyimir Leontyjev, Nova Kahovka polgármestere a Szolovjov Live médiacsatornán közölte, hogy a kahovkai vízerőmű sérülése okozta áradás nyomán életét vesztette öt helyi lakos, akik korábban két társukkal együtt marhalegeltetés közben tűntek el. Az életben maradt két ember kimentése pedig folyamatban van – tájékoztatott.

 


Alla Barhatnova, a herszoni megbízott vezetés munkaügyi és szociálpolitikai „minisztere” a Rosszija 24 hírcsatornán azt mondta, hogy az áradások következtében 41 ember került kórházba.

A RIA Novosztyi hírügynökség helyszíni beszámolója szerint a Nova Kahovka melletti Korsunka községnél erdőtűz ütött ki amiatt, hogy az ukrán erők folyamatosan lőnek egy elektromos alállomást. A füst több kilométerről észlelhető. 

A lövöldözés már több napja tart, a kahovkai vízerőmű lerombolása után megkezdődött az alállomás intenzív lövetése, hogy áramtalanítsák a területet, hatástalanítsák a mobiltelefon-tornyokat. Az elöntött területeken jelenleg nincs telefonszolgáltatás és mobilinternet

 – mondta a hírügynökségnek Ruszlan Agajev, Nova Kahovka közigazgatásának szóvivője.

 

Renat Karcsaa, a Roszenergoatom konszern vezérigazgatójának tanácsadója a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: a zaporizzsjai atomerőmű dolgozói meg fogják akadályozni, hogy a kiégett nukleáris fűtőelemek hűtésére szolgáló medencékben a vízszint kritikus szintre csökkenjen.

Kiemelte, hogy a létesítmény nukleáris biztonságát egyedül az ukrán hatóságok intézkedései fenyegetik, amelyekkel szemben fellépést sürgetett a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségtől (NAÜ).

A NAÜ szerdán közölte, hogy a zaporizzsjai atomerőmű továbbra is a kahovkai víztározóból pótolja a reaktorok hűtéséhez szükséges vizet. A vízszint továbbra is óránként 5-7 centiméterrel csökken, miután a zsiliprendszer megsemmisült. Ha a vízszint 12,7 méter alá csökken, a folyadékkivétel leáll. A NAÜ szerint ha az erőmű összes hűtőmedencéjét megtöltik, akkor a bennük lévő víz több hónapig elegendő lesz a reaktorok és a kiégett fűtőelemek hűtésére.

Andrej Alekszejeneko, a herszoni régió kormányának vezetője a Telegramon azt írta, hogy a kahovkai erőmű pusztulását követően a Dnyeper sodrásának sebessége a tízszeresére nőtt. Szergej Akszjonov, az Ukrajnától 2014-ben egyoldalúan elcsatolt Krími Köztársaság vezetője újságíróknak Szimferopolban azt mondta, hogy az Észak-krími-csatorna esetleges kiszáradása 3200 hektárnyi rizsföld termésének elvesztésével fenyeget.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök 

ellenőrzése alatt tartja a Herszon megyei helyzetet a gát elleni diverzió után.

Mint mondta, az államfő folyamatos kapcsolatban áll a rendkívüli helyzetek minisztériumával. Rámutatott, hogy a folyamatos ukrán ágyúzás megnehezíti a munkát. Peszkov szerint jelenleg nem szerepel a tervek között, hogy a vészhelyzet helyszínén az elnök részvételével tartsanak megbeszélést.

Borítókép: Gátrobbantás okozta árvíz Herszonban 2023. június 7-én, egy nappal azután, hogy robbanás történt a dél-ukrajnai Herszoni területen lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározójának gátján. (Fotó: MTI/AP/Libkos)

Gátrobbantás Ukrajnában

Az élelmiszer-biztonságot veszélyezteti a Nova Kahovka-i gátrobbantás

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.