Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Brüsszeli korrupciós botrány: visszalépett az ügy vezető bírája

A brüsszeli korrupciós botrány vizsgálatát vezető Michel Claise belga bíró bejelentette, hogy visszalép az ügytől. A hírt a belga ügyészség is megerősítette. A bíróval szemben összeférhetetlenségi gyanú merült fel.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico, Le Soir2023. 06. 20. 6:18
Strasbourg, 2023. június 14. Szavaznak a képviselõk az Európai Parlament 2023. június 14-i ülésén Strasbourgban. Az uniós törvényhozó testület június 12. és 15. között ülésezik. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszalépett az Európai Unió legnagyobb korrupciós botrányának vizsgálatát vezető belga bíró. Michel Claise döntését azzal indokolta, hogy magán- és családi élete, valamint szakmai kötelezettségei között egyértelmű különbséget kell tennie − írja a Politico hírportál.

„Elővigyázatossági intézkedésként, valamint annak érdekében, hogy az igazságszolgáltatás nyugodtan folytathassa munkáját, és megőrizze a magán- és családi élet, valamint a szakmai kötelezettségek közötti szükséges elkülönítést, Michel Claise vizsgálóbíró arról tájékoztatott minket, hogy ma este úgy döntött, visszalép az ügytől” − áll az ügyészség közleményében.

Claise visszahívását Maxim Töller, az ügy egyik központi szereplőjének, Marc Tarabella európai parlamenti képviselőnek az ügyvédje kérte. 

Töller azt állította, hogy Claise kezdettől fogva elfogultságot tanúsított Maria Arena európai parlamenti képviselőhöz fűződő kapcsolatai miatt, aki bár hivatalosan nem érintett az ügyben, egy elfogatóparancsban mégis szerepel a neve.

Arena fia és Claise fia évek óta ismerik egymást, 2018 óta közös vállalkozásuk is van, amely CBD − kannabidiol, a marihuána egyik összetevője, a THC-val ellentétben nem pszichoaktív hatású és legális − tartalmú termékeket forgalmaz. Arena szoros kapcsolatban állt Pier Antonio Panzerivel, az ügy egyik fő gyanúsítottjával, aki vádalku keretében bűnösnek vallotta magát és Tarabella ellen is vallott.

Claise visszalépése után brüsszeli korrupciós botrány felderítését Aurélie Dejaiffe vizsgálóbíró veszi át, aki már korábban is dolgozott az ügyön. Ez a váltás potenciálisan késedelmet okozhat, vagy akár veszélyeztetheti is az ügyet, ha összeférhetetlenséget állapítanak meg.

Érdekesség, hogy múlt szerdán a Politico munkatársai Strasbourgban látták Claise-t, de állítása szerint egyetemi előadást tartott a városban, és csak véletlen, hogy épp az Európai Parlament ülésével egy időben járt ott. Egy neve elhallgatását kérő magas rangú EU-tisztségviselő is úgy nyilatkozott, hogy Claise nem járt múlt héten az EP-ben.

Borítókép: Szavaznak a képviselők az Európai Parlament 2023. június 14-i ülésén, Strasbourgban (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.