Egymástól rettegnek az Európai Parlament szocialistái

Egymást idegesen méregető európai parlamenti szocialista képviselőkről ír ma hajnali cikkében a Politico. Az Európai Parlament (EP) második legnagyobb, baloldali Szocialisták és Demokraták (S&D) frakciójának tagjai közül sokan gondolkodnak úgy a brüsszeli lap szerint, hogy hiába a megbonthatatlannak hitt politikai szövetség, a brüsszeli korrupciós botrány kirobbanásakor tanúsított egység és a hatékonyan keresztülvitt, mélyenhatónak szánt etikai reformok, a botrányok miatt jelentősen csökkent a bizalmuk egymás iránt, és ez a 2024-es európai parlamenti választásokon komolyan visszaüthet.

Magyar Nemzet
2023. 03. 06. 7:50
Iratxe Garcia Perez, a Szocialisták és Demokraták (S&D) európai parlamenti frakció vezetője az Európai Parlament ülésén 2020. február 12-én. (Fotó: flickr.com / Európai Parlament)
Iratxe Garcia Perez, a Szocialisták és Demokraták (S&D) európai parlamenti frakció vezetője az Európai Parlament ülésén 2020. február 12-én. (Fotó: flickr.com / Európai Parlament / Gabor KOVACS) Fotó: Gabor KOVACS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament baloldali S&D frakciója az utóbbi hónapokban többnyire a korrupciós botrányaival szerepelt a sajtóban: az Eva Kaili egykori EP-alelnök által elfogadott jelentős összegű kenőpénzektől kezdve Maria Arena európai parlamenti képviselő viselkedésén át – Arena egy elfogadott, de le nem jelentett katari út kapcsán adminisztratív hibáról beszélt és saját asszisztensét hibáztatta – egészen Marc Tarabella és többek letartóztatásáig elmondható, hogy egymást érik az S&D kapcsán feltárt terhelő esetek. A frakció soraiban a Politico szerint ezért egyre bizalmatlanabbak egymással a képviselők, mivel egyszerűen képtelenség megmondani, lesz-e még a fentiekhez hasonló eset. 

A nyilvánosság előtt a csoport figyelemre méltó szolidaritást tanúsított a korrupciós botrány kapcsán. A frakció vezetője, Iratxe García ambiciózus etikai reformjavaslatot készített, és belső vizsgálatot indított anélkül, hogy nyíltan megkérdőjelezték volna a vezetését, azonban a háttérben a bizalmatlanság és elkeseredés uralkodik.

Úgy érzem, hogy elárultak a képviselőcsoportunk munkatársai

– mondta Mohammed Chahim holland európai parlamenti képviselő. „Ami engem illet, mindannyian politikai áldozatok vagyunk, és remélem, hogy az igazságot egyszer nyilvánosságra tudjuk hozni”.

A kellemetlen hangulat áthúzódhat a 2024-es választásokra is: a botrányok komolyan árthatnak egyes baloldali jelöltek választási esélyeinek.

A frakciónak át kell gondolnia, hogyan nyerje vissza a választói bizalmat. Mindezt azután, hogy alapvetően jó pozícióból indultak: Olaf Scholz német kancellár hatalomra jutása és Sanna Marin finn miniszterelnök nemzetközi népszerűsége mellett tudtak politikai tőkét kovácsolni egyszerűen érthető témák – mint a folyamatos áremelkedés – napirendre tűzése révén.

„Egyszerűen semmit nem tudtunk arról, hogy mi folyik a háttérben” – nyilatkozta García, és fogadkozott, hogy a képviselőcsoport belső vizsgálata ki fogja deríteni, mit rontottak el. „Egyelőre viszont hagynunk kell, hogy a [vizsgálat lefolytatásáért felelős] emberek dolgozzanak” – fogalmazott a frakcióvezető.

Az S&D frakció népszerűsége a Politico tagállami adatgyűjtések alapján készített összeállítása alapján másfél éve nem volt ilyen alacsony. A lap Poll of Polls című választási előrejelzésén látható, hogy a baloldali csoport leszakadóban van a még mindig legnépszerűbb Európai Néppárt mögött, illetve az is, hogy lassan kúszik felfelé az Európai Konzervatívok és Reformisták nevű frakció népszerűsége.

Az összesítés alapján egy elképzelt március 5-i EP-választáson a Néppárt 165 mandátumot nyert volna, míg az S&D másodikként zárt volna 134 pozícióval. Harmadik a liberális ALDE utódja, a Renew Europe (Újítsuk meg Európát) 94, majd az ECR 81 elnyert mandátummal.

 

Borítókép: Iratxe García Perez, a Szocialisták és Demokraták (S&D) európai parlamenti frakció vezetője az Európai Parlament ülésén 2020. február 12-én (Fotó: Flickr.com/Európai Parlament/Gabor Kovacs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.