időjárás -2°C Taksony 2023. november 29.
logo

Elszabadult a pokol Franciaországban, drámai videókon a tüntetők rombolása

Odrobina Kristóf
2023.06.29. 09:19 2023.06.29. 09:27
Elszabadult a pokol Franciaországban, drámai videókon a tüntetők rombolása

Még szerdáról csütörtökre virradóra is tört-zúzott a feldühödött tömeg több francia városban. Kedd este egy 17 éves fiú hunyt el, miután egy közúti ellenőrzés alkalmával egy rendőr lelőtte őt. Családja ügyvédei elmondták: a fiatalkorú sofőr, akit Nael M.-nek hívtak, a helyszínen meghalt. Az eset Párizs Nanterre nevű külvárosában történt.

A tüntetők különböző fegyverekkel, például tűzijátékokkal és egyéb pirotechnikai eszközökkel, de még gránátokkal is támadták a rendőröket.

Az utcákon szemmel láthatóan elszabadult a pokol.

Akár egy polgárháborús filmben, úgy törtek-zúztak a tüntetők, mindent elpusztítottak, ami csak az útjukba került, a rendőrök pedig sok esetben nem tudták felvenni a harcot az agresszív tömeggel.

Volt olyan hely, ahol még egy bankba is megpróbáltak betörni és kifosztani a többségében afrikai bevándorlókból álló bandák.

De a tömegközlekedési eszközöket sem kímélték a fegyveres tüntetők.

Nizzában két rendőrőrsöt és járőrkocsikat támadtak meg petárdákkal. A rendbontók barikádokat emeltek és tüzeket gyújtottak. A Lille melletti Mons-en-Baroeulban a polgármesteri hivatalt rongálták meg a tüntetők, a közeli Roubaix-ban egy rendőrőrsre támadtak.

 A francia média Párizs környékéről is számos incidensről számolt be. A belügyminisztérium nyugalomra intett, és közölte, hogy kétezer rendőrt mozgósítottak a párizsi régióban. Gérald Darmanin belügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Francia Köztársaság szimbólumainak számító épületekre, önkormányzatokra, iskolákra, rendőrkapitányságokra támadtak, összesen 150 embert vettek őrizetbe.

A francia parlamentben szerdán egyperces néma csendet tartottak a kiskorú áldozat, Nael M. emlékére. A kamaszt lelövő 38 éves rendőr ellen szándékos emberölés miatt indult vizsgálat. 

Laurent Nunez párizsi rendőrfőnök viszont kiállt az emberöléssel gyanúsított rendőr mellett, mint hangsúlyozta: „Tapasztalt rendőr, akiben megbíztak a felettesei.”

Emmanuel Macron francia elnök szerdán elítélte, megmagyarázhatatlannak és megbocsáthatatlannak nevezte a fiú halálát. Jogvédő csoportok viszont ismételten felhívták a figyelmet arra, hogy szerintük a rasszizmus rendszerszintű a franciaországi bűnüldöző szerveknél, amit Macron elnök korábban tagadott.

A fiú családja panaszt nyújtott be a rendőrök ellen emberölés, emberölésben való bűnrészesség és hamis tanúzás miatt – közölte ügyvédjük, aki szerint egy videófelvételen világosan látható, hogy egy rendőr lelövi a fiatalembert, és az is, hogy a rendőr nem szabályszerűen jár el.

Az áldozat édesanyja a TikTokra feltöltött videón csütörtökre Nanterre-be hívott mindenkit egy megemlékezésre. „Mindenki jöjjön, lázadást indítunk a fiamért!” – mondta a közösségi platformon.

Damien Rieu jobboldali politikus Twitter-bejegyzése szerint a lelőtt 17 éves fiú ellen előzőleg öt esetben indult eljárás rendőri igazoltatás megtagadása miatt, részt vett rendőrök elleni zavargásokban, rendszeres drogfogyasztó és díler volt, hamis rendszámú, biztosítás nélküli autókkal járt.

Rieu arra is felhívta a figyelmet, hogy míg a lelőtt tinédzser tiszteletére egyperces néma csenddel emlékeztek a parlamentben, addig a kitoloncolás előtt álló illegális algériai migráns által meggyilkolt francia kislány, Lola esetében ez nem történt meg.

Borítókép: Rohamrendőrök tüntetőkkel csapnak össze Párizs Nanterre nevű elővárosában 2023. június 29-re virradóan (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.