Őrizetbe vették a francia hatóságok a tinédzsert lelövő rendőrt, az áldozat ügyvédje szerint ez kivégzés volt

Erőszakhullám söpört végig Párizs külvárosában, miután egy rendőr igazoltatás közben lelőtt egy 17 éves fiatalembert.

Magyar Nemzet
2023. 06. 28. 15:48
FRANCE-POLICE-DEMO Firefighters work to put out a burning car on the sidelines of a demonstration in Nanterre, west of Paris, on June 27, 2023, after French police killed a teenager who refused to stop for a traffic check in the city. The 17-year-old was in the Paris suburb early on June 27 when police shot him dead after he broke road rules and failed to stop, prosecutors said. The event has prompted expressions of shock and questions over the readiness of security forces to pull the trigger. (Photo by Zakaria ABDELKAFI / AFP) Fotó: Europress/AFP/Zakaria Abdelkafi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években többen meghaltak vagy megsérültek a francia rendőrség beavatkozásai során. Ahogy arról lapunk is beszámolt, legutóbb, kedd este egy 17 éves fiú hunyt el, miután egy közúti ellenőrzés alkalmával egy rendőr lelőtte őt. Családja ügyvédei elmondták: a fiatalkorú sofőr, akit Nael M.-nek hívtak, a helyszínen meghalt. Az eset Párizs Nanterre nevű külvárosában történt.

Az eseményeket követően utcai zavargások törtek ki Párizs elővárosában. A tüntetők felgyújtották a Mantes-la-Jolie-i városházát, a rendőrség könnygázt és gumilövedéket vetett be ellenük, de végül kénytelen volt meghátrálni. A zavargások során a belügyi szervek 31 embert állítottak elő, 25 rendőr megsebesült, 40 autó kiégett.

A Sky News brit televíziós hírcsatorna beszámolója szerint a francia kormány fokozott rendőri jelenlétet jelentett be Párizs és más nagyvárosok környékén, hogy megakadályozza a további rendbontásokat. Ennek értelmében szerdán kétezer rendőrt helyeztek szolgálatba a francia fővárosban és más nagyvárosokban a rend fenntartása érdekében.

A lövést leadó rendőrt emberölés gyanújával őrizetbe vették

– közölte a párizsi helyi ügyészség.

A hatóság emberei védekezésül azt mondták, hogy úgy érezték, veszélyben forgott az életük, mert szerintük a sofőr azzal fenyegetőzött, hogy elgázolja őket. Az áldozat családja ezt az állítást elutasította. Ügyvédeik arra a közösségi oldalakon terjedő videóra hivatkoznak, amin az látszik, hogy két rendőr hajol be a vezetői oldalon a sárga autóba, s jól láthatóan pisztolyt is tart a kezében az egyik egyenruhás. Ezután a kocsi elhajt mellettük, majd a lövés is jól hallatszik. A gépjármű ezt követően egy közeli oszlopnak ütközött.

A felvételen hallható, hogy valaki azt mondja: "Mindjárt kapsz egy golyót a fejedbe!", de nem lehet pontosan azonosítani a beszélőt.

A sértett a lövéstől megsebesült, majd a helyszínen életét vesztette – erősítette meg közleményében az ügyészség. A lövöldözés idején még ketten ültek az autóban –, az egyik elmenekült, míg egy másik, szintén kiskorút letartóztatták és őrizetbe vették a rendőrök. A hatóságok két külön vizsgálatot indítottak a tinédzser halála után – az egyiket egy hivatalos személy által elkövetett gyilkosság miatt, a másikat pedig azzal kapcsolatban, hogy a sofőr nem állította meg a járművét, valamint rendőr elleni gyilkossági kísérlet miatt is.

Laurent Nunez párizsi rendőrfőnök a BFMTV francia televíziónak azt mondta, hogy a rendőr tettei „kérdéseket vetnek fel”, bár azt sugallta, hogy a rendőr fenyegetve érezhette magát. Eközben az áldozat családját képviselő egyik ügyvéd, Jennifer Cambla azt mondta a helyi médiának, hogy semmi sem igazolhatja a történteket, és a halált  „kivégzésnek” minősítette. Gérald Darmanin francia belügyminiszter közölte: a rendőrség felügyeleti szerve (IPGN) belső vizsgálatot indított az ügyben.

A család ügyvédjei szerint Nahel 14 éves kora óta magas szinten rögbizett, pizzafutárként dolgozott Nanterre-ben, soha nem volt dolga a rendőrséggel. A TikTok közösségi oldalon a megölt fiú anyja csütörtök délutánra megemlékezésre hívott mindenkit a nanterre-i prefektúra elé. 

A rendőrök fegyverhasználatát 2017 óta új törvény szabályozza Franciaországban. Azóta joguk van arra a gépkocsira rálőni, amelynek vezetője ellenáll az igazoltatásnak, ha másképp nem tudják megállítani a járművet, és ha megítélésük szerint a sofőr veszélyezteti mások vagy a rendőrök életét. Korábban a rendőrök csak jogos önvédelemre használhatták a szolgálati fegyverüket.

A BBC brit hírügynökség beszámolója szerint Nael M már a második személy idén Franciaországban, aki egy igazoltatás közbeni rendőri lövöldözésben életét vesztette. Tavaly rekordszámú, 13 ember halt meg ilyen módon.

Sajtóértesülések előrevetítik azt is, hogy fennáll a veszélye annak, hogy a keddi zavargások a következő éjszakákra is kiterjednek. A forró idő, a hosszú esték és a tanév vége könnyen párosulhat az igazságos felháborodás érzésével. Ez pedig több fiatalt vihet az utcákra.

A francia elnök egyébként elítélte a rendőri intézkedést. Megmagyarázhatatlannak és megbocsáthatatlannak nevezte Emmanuel Macron, hogy egy közúti ellenőrzés során egy rendőr lelőtt egy 17 éves fiatalt. Mint mondta, szeretné, ha az igazságszolgáltatás a lehető leggyorsabban „végezné a munkáját”.

– Semmi nem igazolja egy fiatal halálát – mondta Macron a dél-franciaországi Marseille-ben tett látogatásán. – Az egész nemzet együttérzését szeretném kifejezni – tette hozzá, jelezve, hogy „a nemzet teljes szolidaritásáról és a szeretetéről biztosította a családot”.

Olivier Véran kormányszóvivő szerda délután nyugalomra intett mindenkit, míg Élisabeth Borne miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy „az igazság abszolút követelménye hozhat nyugalmat a dühre”.

Baloldali politikusok élesen bírálták a rendőrség „amerikanizálódását” és azt, hogy a hatóságok eleinte „hazudtak, azért, hogy megpróbálják letagadni, ami történt”. A Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés szerint „tragédia történt”, de a jobboldali képviselők az ártatlanság vélelmére és a vizsgálat lefolytatásának tiszteletbe tartására figyelmeztettek.

A tragédiára reagált Kylian Mbappé, a Paris Saint-Germain (PSG) labdarúgóklub és a francia válogatott világbajnok csatára is. „Franciaországom szenved. Elfogadhatatlan a helyzet. Minden gondolatom Nahel családjáé és a hozzátartozóké, ez a kis angyal túl korán ment el” – írta a Twitteren a labdarúgó.

Borítókép: Tüntetők több autót is felgyújtottak Párizsban (Fotó: Europress/AFP/Zakaria Abdelkafi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.