Elkezdődött a Vatikán békemissziója

Elkezdődött a Vatikán béketeremtésre irányuló humanitárius diplomáciai missziója Matteo Zuppi bíboros kijevi látogatásával. Az Olasz Püspöki Kar elnöke a pápa különleges küldöttjeként hétfőn és kedden az ukrán fővárosban tartózkodott, ahol a politikai vezetőkkel találkozott. A misszió célja, hogy enyhítse a feszültséget a konfliktusban álló felek között és felmérje, mik lennének Ukrajna számára az igazságos béke feltételei.

2023. 06. 07. 16:19
ZELENSZKIJ, Volodimir; ZUPPI, Matteo; FERENC pápa
Kijev, 2023. június 6. Az ukrán elnöki hivatal által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) Matteo Zuppi bíborost, Ferenc pápa ukrajnai békemissziójának vezetõjét fogadja Kijevben az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2023. június 6-án. MTI/EPA/Ukrán elnöki hivatal Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz sajtó elemzései szerint a találkozó kellemes légkörben zajlott és igen értékes tárgyalásokra került sor. Zuppi bíboros a több száz ártatlan civil lemészárlásának helyszínére, Bucsába is ellátogatott.

A vatikáni delegációt fogadó és az egyeztetéseken jelen lévő Visvaldus Kulbokas, Kijev apostoli nunciusa az Avvenire katolikus napilapnak nyilatkozott a titkos misszió eredményeiről. 

A nuncius beszámolt arról, hogy Zuppi bíboros ké napos látogatása csak az első konkrét lépés volt, melyet a jövőben több hasonló tárgyalás is követ majd. Hozzáfűzte a mostani látogatás valójában helyzetfeltárás volt. 

A bíboros célja az volt, hogy meghallgassa és behatóan megismerhesse az ukrán fél álláspontját, majd beszámoljon róla Ferenc pápának. 

A szentatya ezt követően dönt arról, hogy mik legyenek a következő diplomáciai lépések. A nuncius azt is elmondta, hogy jelenleg nincs konkrét kidolgozott béketerv, minden lépésről lépésre halad, egyelőre a helyzet tanulmányozása zajlik. 

Paolo Pezzi, Moszkva érseke igen jelentős állomásnak nevezte Zuppi bíboros kijevi látogatását, a Vatikán diplomáciai erőfeszítéseit. A moszkvai érsek az Il Corriere della Sera napilapnak adott interjúban úgy nyilatkozott, 

Az egyre nagyobb rettegésben élő orosz lakosság is reménykedik a pápa békemissziójának sikerességében.

Hozzáfűzte, bízik abban, hogy Moszkvában is mielőbb sor kerül hasonló egyeztetésekre. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegram-üzenetben kommentálta a pápa különleges küldöttjével való egyeztetéseket, melyen humanitárius együttműködésről és az Ukrajna számára igazságos békéről esett szó. Hangsúlyozta, hogy az igazságos és tartós béke megteremtéséhez az agresszor Oroszország elszigetelésére és nyomásgyakorlásra van szükség. Háláját fejezte ki, mivel a szentszéki diplomáciának köszönhetően számos deportált ukrán gyerek visszajuthatott hazájába, valamint hadifoglyok nyerhették vissza szabadságukat.

Az ukrán elnöki hivatal hivatalos közleményében hangsúlyozta, hogy nem a fegyvernyugvás fogja megteremteni a térség tartós békéjét. 

Borítókép: Az ukrán elnöki hivatal által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) Matteo Zuppi bíborost, Ferenc pápa ukrajnai békemissziójának vezetőjét fogadja Kijevben az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2023. június 6-án (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki hivatal)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.