Folytatódik a szerbek elleni terror Koszovóban + videó

A koszovói miniszterelnök szerint Szerbia agressziót követett el, és az elfogott rendőrei szabadon bocsátását követeli. A magyar kormányfő is tanácsot adott Belgrádnak az ügyben.

Magyar Nemzet
2023. 06. 21. 15:01
null
20230601 koszovo zvecsan a zavargasok helyszinen a kfor biztositsa az onkormanyzat epuletet havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda délelőtt egy újabb szerbet vettek őrizetbe a rendőrök Koszovóban. Szemtanúk állítása szerint a hatóság emberei erőszakosak voltak a letartóztatás során. Ezzel folytatódott a szerbek ellen irányuló intézkedéssorozat, Koszovó északi részén. Különböző indokokkal egymás után veszik őrizetbe a szerbeket.

A most őrizetbe vett 51 éves férfit háborús bűnök elkövetésével vádolja Pristina. Az akciót követően rosszul lett az előállított egyik családtagja, akit kórházba kellett szállítani. A családi háznál felháborodott szomszédok gyűltek össze, s a szerbek újabb tüntetést jelentettek be, ezúttal a gracsanicai rendőrkapitányság elé. A 14 órára meghirdetett tiltakozást azonban a rendőrség nem engedélyezte, mert az korábban nem volt meghirdetve, ezért az összegyűlt polgárok körbe-körbe járnak a gyalogátkelőn.

A Kosovo Online tudósítása szerint Dragisa Milenkovicsért nem sokkal 10 óra után jöttek a rendőrök. A letartóztatást a pristinai hatóságok különleges egységei hajtották végre.

A szerb közmédia az esettel kapcsolatban azt írja, hogy az akció során a rendőrök az egész környéket lezárták, s senkinek nem engedték meg, hogy a területet megközelítse, fegyverek után kutattak, majd kivezették Milenkovicsot. Az előállított férfi három gyermek édesapja. A belgrádi kormány Koszovó-ügyi irodája a legújabb letartóztatás kapcsán úgy fogalmazott:

 ez az erőszak és az igazságtalanság brutális demonstrációja Albin Kurti szerbellenes rezsimje részéről

Amíg a szerbek a Koszovó északi részén lévő honfitársaikért aggódnak, addig a pristinai vezetés az őrizetbe vett rendőrei szabadon bocsátását követeli. A koszovói miniszterelnök azt állítja ugyanis, hogy Szerbia elrabolta azt a három koszovói rendőrt, akik Belgrád szerint behatoltak Szerbia területére. Mindhárom őrizetbe vett albán automata puskákkal és teljes harci felszereléssel rendelkezett, GPS-eszközök, térképek és más felszerelések is voltak náluk – tudósított akkor a Szerbiai Rádió és Televízió.

Albin Kurti a Facebookon közzétett posztjában azt írta, hogy a három emberük egy rögtönzött asztalnál ült, amikor közrefogták őket a szerb fegyveresek. Kurti nyomatékosította, hogy szerinte az eset Koszovó területén történt, így Szerbia szerinte agressziót követett el.

Egyúttal arra kérjük a nemzetközi tényezőket, az Európai Uniót, az Amerikai Egyesült Államokat és a NATO-t, hogy ítéljék el Szerbia agresszióját, amely egyben az 1999. június 9-i kumanovói megállapodás 4. pontját is megsérti

 – tette hozzá Kurti.

A magyar miniszterelnök is arra kérte Alekszandar Vucsics szerb elnököt, hogy engedjék szabadon a koszovói rendőröket. Orbán Viktor palicsi közös sajtótájékoztatójukon szólt erről a kérdésről. A magyar kormányfő szerint ez a lépés segítene Szerbiának a nemzetközi politikában.

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, a szerb elnök azt válaszolta, megfontolja a kérést, a koszovói rendőrök ügye azonban a szerbiai igazságügyi szervek hatáskörébe tartozik. Alekszandar Vucsics ugyanis közölte, nem vesz részt azon a brüsszeli találkozón, amelyre Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hívta meg őt és Albin Kurti koszovói miniszterelnököt. A szerb államfő elmondta: nem hajlandó tárgyalni a koszovói kormányfővel mindaddig, amíg nem engedik szabadon az elfogott szerbeket. Hozzátette: 

nincs miről tárgyalnia a koszovói miniszterelnökkel, Albin Kurti ugyanis sohasem mutatott szándékot a párbeszédre, mindig csak a saját monológjait ismételgette.

Közben a nemzetközi közösség is igyekszik megoldást találni a Koszovó és Szerbia közti újabb feszültségre. Az EU Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottja, Miroslav Lajcak ennek érdekében találkozott az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadójának első helyettesével, Jon Finerrel és Amanda Sloat európai ügyekért felelős igazgatóval, akikkel az észak-koszovói helyzetről tárgyalt. A diplomata a Twitteren bővebb információkat nem közölt a megbeszéléssel kapcsolatban, mindössze annyit írt, a deeszkalációhoz szükséges lépésekről és az EU által támogatott párbeszéd előrehaladásáról egyeztettek.
Borítókép: Zvecsánban KFOR-katona biztosítja az önkormányzat épületét (Fotó: Havran Zoltán)
 


 

 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.