időjárás 21°C Jeromos 2023. szeptember 30.
logo

Kínos baki az osztrák szocialista pártkongresszuson

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner
2023.06.06. 15:13 2023.06.06. 15:34
Kínos baki az osztrák szocialista pártkongresszuson

Az osztrák szociáldemokrata párt (SPÖ) kongresszusán megválasztották elnöknek Hans Peter Doskozilt, de azóta kiderült, hogy a helyzet korántsem alakult ilyen egyszerűen az osztrák párt rendezvényén, ugyanis összekeverték a számokat – írja a Mandiner

Június ötödike valószínűleg bekerül az osztrák politikai történelembe, ugyanis mégiscsak Andreas Babler lett az SPÖ új vezetője – hivatkozott a Mandiner az Österreich című osztrák hírlapra. 

Az osztrák lap szerint a linzi pártkongresszuson az SPÖ összekeverte a szavazatszámlálás során a szavazatokat.  Így nem Hans Peter Doskozil kapta a szavazatok 52,7 százalékát, hanem Babler. 

Ezt Michaela Grubesa, a választási bizottság vezetője jelentette be hétfő délután.

A lap szerint 

a hiba egy Excel-táblázatba történő adatátvitel során keletkezett.

A szavazóurnák listáit összevonták és betáplálták a rendszerbe, hiba lépett fel. – Az eredmény megfordult – mondta Grubesa.

Azért számolták újra a szavazatokat, mert egy szavazat hiányzott a hivatalosan kihirdetett eredményből. Ezt megtalálták, és érvénytelennek minősítették. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a szavazatokat rosszul osztották ki.

Grubesa szerint nincs szükség új pártkongresszusra: – Az én szemszögemből az egész folyamat bizonyítható – mondta Grubesa, aki elnézést kért Doskoziltól. Az eredmények szerint Doskozil 280, Babler 317 szavazatot kapott.

Az SPÖ új vezetője hétfő este a szociáldemokrata parlamenti klubban tartott rövid nyilatkozatában azt mondta: ha a már megkezdett újraszámlálás után is őt mutatja az eredmény vezetőnek, akkor átveszi a tisztséget. Mint mondta, teljes átláthatóságot és igazságot vár el: – Most a választási bizottságon a sor – jelentette ki Babler. Babler „mélypontról” beszélt a hibás számlálással összefüggésben. Szerinte ez nemcsak Doskozilnak, hanem az egész pártnak fájdalmas volt. 

Az új pártelnök közölte, hogy csapatával együtt „az SPÖ teljes visszatérésén” fog dolgozni, és arra kérte az új harcostársakat, hogy maradjanak hűségesek a párthoz – írja a Mandiner. 

Borítókép: Hans Peter Doskozil (Fotó: AFP/Hans Klaus Techt)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.