Kínos baki az osztrák szocialista pártkongresszuson

A hiba állítólag egy Excel-táblázatba történő adatátvitel során keletkezett.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner2023. 06. 06. 15:13
null
Hans Peter Doskozil, governor of the southeastern Burgenland province, who was declared winner of the party leadership election on June 3, 2023, gives a press conference on June 5, 2023 in Eisenstadt, eastern Austria, on the mixed up vote count during the party's congress in Linz. Austria's Social Democratic Party (SPOe) caused consternation on June 5, 2023 when it announced two days after the election of its new leader that it had reversed its results. (Photo by HANS KLAUS TECHT / APA / AFP) / Austria OUT Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az osztrák szociáldemokrata párt (SPÖ) kongresszusán megválasztották elnöknek Hans Peter Doskozilt, de azóta kiderült, hogy a helyzet korántsem alakult ilyen egyszerűen az osztrák párt rendezvényén, ugyanis összekeverték a számokat – írja a Mandiner

Június ötödike valószínűleg bekerül az osztrák politikai történelembe, ugyanis mégiscsak Andreas Babler lett az SPÖ új vezetője – hivatkozott a Mandiner az Österreich című osztrák hírlapra. 

Az osztrák lap szerint a linzi pártkongresszuson az SPÖ összekeverte a szavazatszámlálás során a szavazatokat.  Így nem Hans Peter Doskozil kapta a szavazatok 52,7 százalékát, hanem Babler. 

Ezt Michaela Grubesa, a választási bizottság vezetője jelentette be hétfő délután.

A lap szerint 

a hiba egy Excel-táblázatba történő adatátvitel során keletkezett.

A szavazóurnák listáit összevonták és betáplálták a rendszerbe, hiba lépett fel. – Az eredmény megfordult – mondta Grubesa.

Azért számolták újra a szavazatokat, mert egy szavazat hiányzott a hivatalosan kihirdetett eredményből. Ezt megtalálták, és érvénytelennek minősítették. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a szavazatokat rosszul osztották ki.

Grubesa szerint nincs szükség új pártkongresszusra: – Az én szemszögemből az egész folyamat bizonyítható – mondta Grubesa, aki elnézést kért Doskoziltól. Az eredmények szerint Doskozil 280, Babler 317 szavazatot kapott.

Az SPÖ új vezetője hétfő este a szociáldemokrata parlamenti klubban tartott rövid nyilatkozatában azt mondta: ha a már megkezdett újraszámlálás után is őt mutatja az eredmény vezetőnek, akkor átveszi a tisztséget. Mint mondta, teljes átláthatóságot és igazságot vár el: – Most a választási bizottságon a sor – jelentette ki Babler. Babler „mélypontról” beszélt a hibás számlálással összefüggésben. Szerinte ez nemcsak Doskozilnak, hanem az egész pártnak fájdalmas volt. 

Az új pártelnök közölte, hogy csapatával együtt „az SPÖ teljes visszatérésén” fog dolgozni, és arra kérte az új harcostársakat, hogy maradjanak hűségesek a párthoz – írja a Mandiner. 

Borítókép: Hans Peter Doskozil (Fotó: AFP/Hans Klaus Techt)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.