Átvehetik a hatalmat a szociáldemokraták Ausztriában

A szociáldemokraták többsége azt szeretné, ha egy új, bevándorlásellenes vezetőjük lehetne. A felmérések szerint Hans Peter Doskozilt a választók is nagy arányban támogatnák Ausztria következő parlamenti választásán.

2023. 05. 23. 15:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bevándorlásellenes retorikájáról híres Hans Peter Doskozilt választhatják meg az osztrák szociáldemokraták (SPÖ) vezetőjének a párttagok körében tartott szavazás alapján. Politikustársainak összesen 33,7 százaléka szeretné, ha a korábbi védelmi miniszter, Burgenland tartomány kormányzója lenne az új elnök, akinek irányításával az SPÖ megméretné magát a 2024-es parlamenti választásokon.

Az elnöki székért zajló versenyben azonban még két másik politikus is részt vesz, az alsó-ausztriai Traiskirchen város polgármestere, Andreas Babler, valamint a jelenlegi pártelnök, Pamela Rendi-Wagner. Előbbire 31,5 százalék, utóbbira 31,4 százalék szavazott a párton belül. A belviszálynak azonban hamarosan vége szakadhat, az új vezető személyéről a június 3-i pártkongresszuson döntenek.

– A legfontosabb cél jövőre természetesen az lesz, hogy megnyerjük a választást

 – hangoztatta a Magyarországgal szomszédos Burgenland kormányzója a párton belüli voksolást követően.

Egy nemrégiben készült felmérésből kiderült, az SPÖ-nek volna is esélye a győzelemre, amennyiben Hans Peter Doskozil irányítaná őket. Ez esetben ugyanis 31 százalékkal nyerhetnének, miközben a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 25 százalékos támogatottsággal a második helyre szorulna, a jelenlegi kormánypárt, az Osztrák Néppárt pedig csak a harmadik helyet tudná megszerezni 21 százalékkal.

Ha viszont Pamela Rendi-Wagner maradna a szociáldemokraták vezetője, a helyzet egészen másképp alakulna. Az FPÖ 28 százalékkal megnyerné a választást, a második befutó az ÖVP lenne 25 százalékkal, és az SPÖ csupán 24 százalékkal kullogna utánuk.

A magyar kormánnyal is szoros viszonyt ápoló Doskozil vezetésével tehát az SPÖ magához csábíthatna bevándorlásellenes jobboldali szavazókat is. 

– Nincs szükségem a Szabadságpárta, de szükségem van a szavazóikra. Ajánlatom van a számukra – közölte Hans Peter Doskozil, hozzátéve, hogy jobb migrációs politikát ígér nekik, mint az FPÖ. Mindebből jól látszik az is, hogy a bevándorlás a választási kampány szerves részét képezi.

Az ellenzéki pártoknak egyaránt kedvezett, hogy a konzervatív Néppárt támogatottsága óriásit zuhant, miután Sebastian Kurz korrupciós ügybe keveredett, s lemondásra kényszerült kancellári posztjáról 2021 végén. Az előző, 2019-es parlamenti választást az ÖVP még 37,4 százalékkal, magabiztosan megnyerte. A szociáldemokraták akkor a választók 21,2 százalékát, az FPÖ 16,2 százalékát tudhatta maga mögött.

A Szabadságpárt megerősödése mögött áll az is, hogy a leghatározottabban ellenzik a nyugati fegyverszállításokat Ukrajnának és a Moszkva elleni uniós szankciókat. A katonailag semleges Ausztria fegyvereket ugyan nem küld a háborús országba, a nyugati büntetőintézkedésekhez csatlakozott.

 

Borítókép: Hans Peter Doskozil szociáldemokrata politikus (Fotó: Facebook/Landeshauptmann Doskozil)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.