Üzenet Brüsszelnek: tarolt a jobboldal Görögországban

Megerősödve került ki a jobboldal a vasárnapi parlamenti választásokból Görögországban, ám az egyértelmű győzelem ellenére újabb fordulót tarthatnak. Az viszont biztos, hogy a mostani voksolás egyértelmű üzenet Brüsszelnek arról, mi a görög nép akarata.

2023. 05. 22. 15:34
CIPRASZ, Alekszisz; MICOTÁKISZ, Kiriákosz
Athén, 2023. május 22. Kiriákosz Micotakisz görög kormányfõ, az Új Demokrácia (ND) nevû konzervatív párt vezetõje támogatóit üdvözli a görög parlamenti választások elsõ eredményeinek ismertetése után Athénban 2023. május 21-én. A szavazatukat már leadott választók megkérdezésével készült gyorsfelmérés szerint az ND a voksok 36-40 százalékát szerezheti meg, míg az Alekszisz Ciprasz korábbi miniszterelnök (2015-2019) által vezetett Sziriza a leadott szavazatok 25-29 százalékára számíthat. MTI/EPA/ANA-MPA/George Vitsaras Fotó: George Vitsaras
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A most bekövetkezett politikai földrengés mindannyiunk számára jelzés, hogy gyorsítsuk fel a végleges kormány megalakulásához vezető folyamatot – jelentette ki Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő, miután pártja, az Új Demokrácia a voksok 40,79 százalékával magabiztosan győzött a vasárnapi parlamenti választásokon. A szavazás a baloldal egyértelmű bukását is hozta: az Alekszisz Ciprasz előző kormányfő vezette baloldali Sziriza a voksok alig húsz százalékát szerezte meg. A harmadik helyen a szocialista PASZOK párt végzett 11,46 százalékkal.

Az országot 2019 óta irányító miniszterelnök öröme azonban nem lehet felhőtlen, hiszen a kormánypárt nem tudta megszerezni a parlamenti többséget, ehhez a szavazatok 45 százalékára lett volna szükség.

Mivel Micotákisz rendre elutasította egy koalíciós kormányzás lehetőségét, a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy második fordulót rendeznek a választásból, amely június 25-re vagy július 2-ra eshet. Előtte azonban még a második és a harmadik befutónak is van lehetősége koalíciós tárgyalásokat kezdeményeznie, szakértők szerint azonban egyiküknek sincs reális esélye kormányt alakítania a rendelkezésre álló három nap alatt.

Parlamenti mandátumok megoszlása

Görögország 1990 óta idén először tartotta meg arányos képviseleti rendszerben a választásokat, ami alapján az eredmény arányosan tükröződik a parlamentben. A dél-európai országban eddig szinte egyedülálló módon a félarányos képviselet egyik formáját, a többségi bónusz rendszert alkalmazták, amely többlethelyeket biztosított a győztes pártnak. A voksolás újabb fordulója ugyanakkor ezúttal is lehetőséget biztosít a győztes pártnak arra, hogy legfeljebb ötven bónuszhelyet kaphasson, így az Új Demokráciának megnyílhat a lehetősége az önálló kormányzás előtt.

– Az Új Demokrácia hangzatos győzelme világos és vitathatatlan üzenet Európában – fogalmazott Thanasis Bakolas. Az Európai Néppárt görög főtitkára rámutatott, hogy ez az első eset 2000 óta, amikor egy hivatalban lévő kormány megerősödve jön ki a választásból. A jobboldali párt az előző, 2019-es parlamenti voksolást közel negyven százalékkal nyerte meg.

Az eredmény egyértelmű üzenet Brüsszelnek és mindazoknak, akik következetesen megkérdőjelezik a görög demokráciát és görög nép akaratát

 – tette hozzá Thanasis Bakolas. Az Európai Unió nemrég megerősítette, hogy aggódik a jogállamiság helyzete miatt a dél-európai államban. „Bár Görögország szilárd intézményi és jogi kerettel, élénk civil társadalommal és független médiával rendelkezik, a delegáció megjegyzi, hogy nagyon komoly veszély fenyegeti a jogállamiságot és az alapvető jogokat” – nyilvánította ki a véleményét márciusban az Európai Parlament Állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága (LIBE). A testület görögországi látogatását egyébként az ottani választási kampány kellős közepére időzítette, illetve arra az időszakra, amikor az egész ország gyászolt az előző heti, 57 emberéletet követelő vonatbaleset miatt. A jogállamiságot felmérő delegáció ráadásul nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy a görög kormány „a tragédiára hivatkozva szabotálja az Európai Parlament küldetését”. Annak ellenére viszont, hogy a kormány tisztviselői nem álltak rendelkezésükre, rövid látogatásuk során megállapították, hogy a többi között az újságírók és az igazságügyi rendszer függetlensége is veszélyben van.

Borítókép: Kiriákosz Micotakisz görög kormányfő, az Új Demokrácia nevű konzervatív párt vezetője támogatóit üdvözli a görög parlamenti választások első eredményeinek ismertetése után Athénban 2023. május 21-én (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/George Vitsaras)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.